Sport

Neprepoznatljivi Novak ostao bez krune u Rimu!

Najbolji srpski teniser nalazi se u veoma lošoj formi posle titule na Australijan openu i u lošem raspoloženju dočekuje drugi grend slem u sezoni – Rolan Garos
Neprepoznatljivi Novak ostao bez krune u Rimu!Getty © Justin Setterfield

Novak Đoković završio je učešće na mastersu u Rimu već u četvrtfinalu, porazom od Holgera Runea rezultatom 6:2, 4:6, 6:2.

Đoković je bio neprepoznatljiv tokom većeg dela susreta, imao poteškoća sa povredom, ali i sa sudijom i gledaocima na stadionu u "Foro Italiku". Nisu mu prijali ni hladni i vlažni uslovi u prestonici Italije, iako je prekid zbog kiše mnogo više doneo upravo njemu.

Doživeo je drugi poraz u trećem međusobnom duelu sa Dancem, što znači da, od januara kada je bio najbolji u Melburnu, ni na jednom turniru nije stigao ni do finala.

Nije uspeo da odbrani prošlogodišnju titulu, pa će pred nastup na grend slemu u Parizu, za prvoplasiranim Karlosom Alkarazom zaostajati više od 600 bodova.

Meč je prekinut zbog kiše u finišu drugog seta, tačnije, pri rezultatu 2:6, 5:4 (0:30) na servis danskog tenisera.

Najavljeni pljusak u prestonici Italije počeo je negde oko 14.30, da bi petnaestak minuta kasnije toliko pojačao da su igrači momentalno otišli u svlačionice.

U tom trenutku Srbin je bio na dva poena do izjednačenja u setovima, pošto je prvi odigrao katastrofalno, ali se probudio u drugom.

Novak kao da se nije pojavio u svom 17. četvrtfinalu u Rimu, što je rekord u "belom sportu". Odmah je pretrpeo brejk, a sa lošom igrom je nastavio i Rune je poveo 1-0 nakon 40 minuta igre.

Bilo je očigledno da ima i fizičkih poteškoća, zbog čega je početkom drugog dela zatražio pomoć lekara i lekove protiv bolova. Kada su oni počeli da deluju, "momentum" je, uz jednu neobičnu situaciju na drugoj strani terena, prešao na njegovu stranu.

U šestom gemu drugog seta, pri rezultatu 40:30, Holger je zvao sudiju Mohameda Lajanija da proveri trag, bio je ubeđen da je aut, ali je arbitar iz stolice pokazao da je ipak kačila liniju. Đoković je iskoristio to što je rival poljuljan i napravio brejk za potpunu "eksploziju" na tribinama "Foro Italika".

Da nesreća u tom trenutku za mladog Danca bude još veća, "hok-aj" sistem je pokazao da je bio u pravu.

Međutim, ni Srbin nije uspeo da zadrži visok nivo igre, poklekao je kada je servirao za izjednačenje u setovima, neposredno pre prekida zbog kiše.

Po povratku na teren dogodilo se ono što su svi srpski navijači želeli – dva brza poena i izjednačenje u setovima. Ponadali su se da će to biti trenutak koji bi mogao da slomi otpor mladog Danca, ali se desilo potpuno suprotno.

Đoković je odigrao traljav gem na otvaranju odlučujućeg seta i tada se njegova igra potpuno raspala. Rune je to iskoristio i došao do velikog vođstva, koje je lagano sačuvao.

On će u polufinalu će igrati protiv boljeg iz dvoboja Kaspera Ruda i Fransiska Serundola.

Masters u Rimu igra se za nagradni fond od 7.705.780 evra.

  • 17. maj 2023 • 16:37

    16:37

    2:6, 6:4, 2:6 – Kraj meča! Đoković izgubio u četvrtfinalu Rima!

    Novi poraz Novaka Đokovića, ovoga puta od Holgera Runea sa 6:2, 4:6, 6:2 u četvrtfinalu mastersa u Rimu!

  • 16:18

    2:6, 6:4, 0:4 – Novak na ivici poraza

    Ništa ne ide u ovom trenutku, Đoković konstantno greši i sve je bliži porazu u četvrtfinalu Rima.

  • 16:08

    2:6, 6:4, 0:3 – Kola krenula nizbrdo, dupli brejk Runea!

    Sve se okrenulo protiv Novaka u ovih nekoliko minuta. Čak je i Mohamed Lajani imao svoju "tačku" kada mu je dao opomenu za prekoračenje vremena kod servisa. Opet je grešio u serijama i dozvolio Dancu da napravi novi brejk za 2:6, 6:4, 0:3.

  • 15:55

    2:6, 6:4, 0:1 – Loš početak odlučujućeg seta, Novak pretrpeo brejk

    Činilo se da je "momentum" na Novakovoj strani, ali je onda usledio novi traljav gem. Nekoliko poklona i pretrpeo je brejk na početku odlučujućeg seta.

  • 15:50

    2:6, 6:4 – Novak izjednačio u setovima!

    Po povratku na teren Novak je zaigrao agresivno i odmah napao rivala. U prvom poenu je odigrao sjajan drop-šot, drugi je dobio vinerom iz forhenda i izjednačio na 1-1 u setovima – 2:6, 6:4.

  • 15:49

    Nastavljen meč Đokovića i Runea

    Posle jednočasovne pauze, nastavljen je okršaj Đokovića i Runea u Rimu.

  • 14:41

    Prekid zbog kiše!

    Pri rezultatu 2:6, 5:4 (0:30), na servis Holgera Runea, meč je prekinut zbog kiše.

  • 14:36

    2:6, 5:4 – Rune vratio brejk u finišu drugog seta!

    Činilo se da je Novak blizu izjednačenja, ali je posustao u gemu u kojem je servirao za set. Izgubio je dva brza poena, posle čega je odigran jedan od čak 34 udarca – Rune ga je završio maestralnim drop-šotom. Posle toga povratka nije bilo i rezultat je 2:6, 5:4.

  • 14:25

    2:6, 5:2 – Srpski igrač potvrdio brejk, Rune zatražio fizioterapeuta

    Đoković je iskoristio "momentum" i potvrdio stečeni brejk, a onda je Rude poludeo i počeo da viče na sudiju Mohameda Lajanija. Izvređao ga je, potom pozvao fizioterapeuta, a rezultat na semaforu je 2:6, 5:2.

  • 14:21

    2:6, 4:2 – "Eksplozija" pred kišu, Novak napravio brejk!

    Krenuli su da deluju lekovi protiv bolova i šesti gem drugog seta mogao bi da bude prelomni. Pošto je preživeo težak period, Novak je krenuo da pritiska i kod rezultata 40:30 na servis rivala imao malo sreće. Rune je zvao sudiju Lajanija da proveri trag, bio je ubeđen da je aut, ali je loptica kačila liniju. Đoković je iskoristio što je rival poljuljan i napravio brejk za potpunu "eksploziju" na tribinama "Foro Italika" – 2:6, 4:2.

image
VV inauguration
banner