Sport

MOK ne žuri sa odlukom o nastupu ruskih i beloruskih sportista na OI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) još nije u mogućnosti da odredi vremenski okvir za donošenje odluke o nastupu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine
MOK ne žuri sa odlukom o nastupu ruskih i beloruskih sportista na OIGetty © David Ramos

Nakon dvodnevnog sastanka izvršnog odbora MOK-a, portparol Mark Adams saopštio je da se situacija po ovom pitanju konstantno menja i da još nema odluke, niti vremenskog okvira za donošenje iste.

"Donećemo odluku u pravo vreme. Moramo da vidimo kako će se situacija razvijati. Moramo da budemo fleksibilni jer se ova situacija stalno menja, tako da ne postoji vremenski okvir za donošenje odluke. Imamo dovoljno vremena", rekao je Adams.

U martu ove godine, izvršni komitet MOK-a preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole ruskim i beloruskim sportistima nastup isključivo u neutralnom statusu, i to samo onim koji nisu javno govorili u prilog specijalne operacije u Ukrajini i koji nisu povezani sa oružanim snagama ili agencijom za nacionalnu bezbednost.

"Bio sam sa predsednikom MOK-a u Bakuu, gde su nezavisni sportisti učestvovali na Svetskom prvenstvu u tekvondou, a slična je situacija u mačevanju. Svaka federacija ima pravo da sama donosi odluke, a mi se nadamo da će slediti naše preporuke", rekao je Adams.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a organizatori se suočavaju sa velikim poteškoćama, pošto je francuska finansijska policija pretresla upravnu zgradu Olimpijskih igara u Parizu, u okviru istrage o korupciji.

image