Sport

MOK dao uslov Rusima: Suspenzija može da se ukine onima koji ne podržavaju rat

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, sugerisao je da bi ruskim sportistima moglo da se vrati pravo na učestvovanje na takmičenjima pod uslovom da ne podržavaju rat u Ukrajini.

Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate na takmičenja... Ovaj rat nisu započeli ruski sportisti“, izjavio je Bah za italijanski list „Korijere dela Sera“.

Bah je dodao da je zabrana ruskim sportistima i dalje na snazi, i dodao da nema promena u preporukama MOK-a, istovremeno zahvalivši svim međunarodnim federacijama koje ih poštuju.

On nije mogao da govori o tome da li će ruskim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Nekoliko meseci diskutujem o pitanju specijalne operacije. Niko ne može da kaže kada će se to završiti. I zato ne znam da li će moći Rusi da nastupe na Olimpijskim igrama 2024. godine“, istakao je Bah.

Na sve to, stiglo je mnogo reakcija iz Rusije.

Bah je imao istovetne izjave ranije. Sada je pojačao te reči govoreći o neutralnim statusima za sportiste. Nadam se da su sportisti i sportski funkcioneri shvatili da više neće biti kao pre, o čemu je govorio predsednik Rusije. Treba govoriti za svoju državu, zastavu, himnu i grb, a ne za svoje prezime“, rekao je poslanik ruske Dume Roman Terjuškov.

Ministar sporta Oleg Maticin je naveo da nije čuo konstruktivan predlog od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Poslednja izjava je, sa moje tačke gledišta, protivna olimpijskim principima kako bi se obezbedila jednaka prava za sve sportiste, bez obzira na njihovu nacionalnost i pripadnost određenoj državi“, istakao je Maticin.

Trostruki olimpijski šampion Aleksandar Kareljin je naveo da Bah ne bi trebalo da Rusima nudi „izdajničke ponude“.

image