Sport

Pobednici i gubitnici rane faze Mundobasketa

Svetsko prvenstvo u košarci, koje se ove godine održava u tri zemlje, polako se zahuktava. Već nakon nekoliko utakmica, otkriveni su pravi favoriti, kao i timovi koji su najviše iznenadili i najviše razočarali košarkašku javnost
Pobednici i gubitnici rane faze Mundobasketa© FIBA

Okinava, Manila i Džakarta ugostili su 32 odabrane reprezentacije koje su prethodno izborile plasman na prvenstvo sveta u košarci.

Nakon samo šest dana, polovina selekcija je eliminisana iz daljeg toka takmičenja, dok će 16 timova nastaviti da živi svoj san i pokušati da se izbori za što bolji plasman.

"Seču" prve faze takmičenja nisu uspele da izbegnu ni neke od najboljih selekcija, koje su na turniru svrstavane među glavne favorite za medalju.

Takođe, ima i onih koje su unapred bile otpisane i kojima je spreman debakl, a koje su veoma prijatno iznenadile košarkaški svet.

"Au revoir"

Među 16 selekcija koje su već ostale bez šansi za plasman u narednu fazu, po svim parametrima izdvaja se reprezentacija Francuske.

Mnogo izgovora može da nađe tim koji sa klupe predvodi Vensan Kole, od rasporeda, preko toga da su bili učesnici i definitivno najteže grupe, do činjenice da ih je od plasmana delila jedna lopta koja nije htela u koš u poslednjoj sekundi.

Ipak, svaki od ovih izgovora je upravo to – samo izgovor koji ne služi ničemu i koji ne može opravdati neuspeh "trikolora".

Ne mogu se Francuzi žaliti ni na "smenu generacija", jer ma ko igrao u njihovom dresu, poseduje ogroman kvalitet i važi za favorita.

Počelo je veoma loše po evropskog giganta. I dok su svi mislili da će Francuska da spusti Kanadu na zemlju i ukaže im da su daleko od nivoa SAD, desilo se upravo suprotno.

Kanada je dobrano isprašila "plave", savladavši ih sa 30 razlike – 95:65.

Svesni su bili reprezentativci Francuske toga šta se desilo u prvom meču i na osnovu datih izjava po porazu, moglo se zaključiti da će se trgnuti i izbiti na pravi put već u narednom meču.

To se nije dogodilo, pa je Francuska bila među prvim selekcijama koja je ostala bez šansi za plasman u narednu fazu.

Taj finalni udarac zadala im je selekcija Letonije.

U veoma neizvesnom meču, u kojem se do poslednje sekunde nije znao ishod, desetkovani Letonci su uspeli da upišu istorijski trijumf.

Francuska je u preostalom meču prve faze uspela da savlada Liban i to teškom mukom, sa šest razlike.

Koleovoj reprezentaciji sada ostaje onaj težki i za njih i ponižavajući deo, a to je borba za plasman od 17. do 32. mesta.

Ako je nekome uteha, Francuzi imaju šanse da ne budu baš najgore plasirana selekcija na Mundobasketu.

Morali su bolje

I dok Francuzi važe za najveći podbačaj u dosadašnjem toku prvenstva, nekoliko selekcija odigralo je ispod proseka i očekivanja, te se sa "trikolorima" mogu naći u istom košu – promašaja.

U pitanju su Finska, Filipini i Kina.

Daleko od toga da se od pomenutih selekcija očekivao neki epohalni i istorijski uspeh, ali su osoblje ovih reprezentacija, kao i uslovi u kojima su bili i igrali, činili da se njihova kampanja smatra neuspešnom.

Poput Francuske, Finska je bila žrtva težine svoje grupe.

Skandinavska zemlja ukrstila se sa Nemačkom, Australijom i Japanom.

Kako su bili predvođeni Laurijem Markanenom, jednim od najboljih igrača na svojoj poziciji na svetu, očekivalo se da se Finci do poslednjih kapi znoja bore za prolaz u narednu fazu.

Realnost je bila drugačija, pa je u tri utakmice u grupnoj fazi, Finska ostvarila tri poraza, sva tri gotovo rutinska.

Mnogobrojna publika u Manili je u velikoj meri ostala razočarana.

Nacija u kojoj je košarka blizu religije, nije uspela da ostvari nijednu pobedu u prvoj fazi.

Filipini su ostali bez trijumfa protiv selekcija Dominikanske republike, Italije i Angole.

Sem rekorda svetskih prvenstava i 38.115 navijača na tribinama, Filipini nisu imali previše toga da ponude, čime su košarkaškim sladokuscima ostavili gorak ukus u ustima.

Daleko od toga da je iko imao velika očekivanja od selekcije Kine.

Ovaj svetski gigant je retko kada bio faktor u košarci, pa je tako bilo i na ovom Mundobasketu.

Međutim, dobro poznato ime i renome selektora Aleksandra Đorđevića, trebalo je da donese neki pomak.

Takođe, pored par perspektivnih igrača, Kina je uspela da u svoje redove "vrbuje" i NBA talenat Kajla Andersona, koji je nakon spoznaje svojih kineskih porodičnih korena, odlučio da zaigra u dresu "zmajeva".

Uprkos tome, Kina nije uspela ozbiljnije da se nametne timovima kakvi su Portoriko i Južni Sudan, od kojih su izgubili sa 20 i 18 poena razlike.

Neki su i zaslužili pohvale

Nakon timova koji su negativno, dolazimo do onih koji su pozitivno iznenadili košarkašku javnost.

Naravno, mnogi njihov uspeh neće smatrati iznenađenjem, već ispunjenjem nekih ranijih očekivanja, ali neophodno je pohvaliti rad i rezultat ovih timova.

U pitanju su Dominikanska Republika, Nemačka, Letonija i donekle Japan, Južni Sudan i Zelenortska Ostrva.

Predvođena NBA centrom Karl-Entonijem Taunsom, Dominikanska Republika uspela je da izbori plasman u drugu fazu, ostvarivši sve tri pobede.

U najboljem svetlu pokazala se na svom tek četvrtom nastupu na Svetskom prvenstvu u košarci.

Nakon što su u uvodnom meču ostavili domaću publiku u Manili tužnom, ova selekcija priredila je ogromno iznenađenje savladavši Italiju, da bi potom prvu fazu kompletirala pobedom nad Angolom.

Dominikanska Republika se tako našla među osam timova koji su sa maksimalnim učinkom prošli dalje.

U drugoj rundi ih čekaju teški dueli sa Srbijom i Portorikom, ali ukoliko uspeju da dođu do jedne pobede, (nadamo se da će to biti protiv Portorika, a ne "orlova"), eto momaka iz Dominikane u četvrtfinalu.

Nemačka je reprezentacija u velikom usponu.

Podbacili su na prošlom Mundobasketu, pošto su 2019. godine u Kini zauzeli tek 18. mesto.

Dve godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Tokiju, nagovestili su povratak u sam vrh svetske košarke, što su potvrdili potom na Evrobasketu prošle godine, osvojivši bronzanu medalju.

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo, Nemačka je započela sa tri pobede.

U veoma izazovnoj grupi, redom su trijumfovali nad Japanom, Australijom i Finskom.

Predvođeni ozbiljnim NBA talentom koji imaju u Šruderu, Tajsu i braći Vagner, ali i brojnim kvalitetnim igračima evroligaškog kalibra, Nemačka može biti tvrd orah na koji gotovo svaki tim na prvenstvu može polomiti zube.

Letonija je i bez Kristapsa Porzingisa uspela da se domogne druge faze.

Iako desetkovani, opravdali su status favorita protiv Libana, a onda i eliminacijom Francuske potvrdili najveće iznenađenje dosadašnjeg toka turnira.

Na njihovu žalost, ukrstili su se u drugoj fazi sa selekcijom Španije i Brazila, pa će imati vraški težak posao da prođu u četvrtfinale. Ali eto im prilike da dokažu da pobeda nad Francuskom nije puka sreća ili čudo.

Iako nisu uspeli da prođu u narednu fazu, Japan, Južni Sudan i Zelenortska Ostrva jesu zabeležili po jednu pobedu u grupi.

Japanu je to bila prva pobeda na Mundobasketu još od 2006. godine, dok su afrička i ostrvska zemlja upisali prve trijumfe u debitantskim nastupima na svetskim prvenstvima.

image