Sport

Dika Stojanović za RT Balkan: Idemo u Katar da napravimo uspeh

Legendarni srpski golman, a sada direktor A selekcije reprezentacije Srbije, Stevan Dika Stojanović, u intervjuu za RT Balkan, pričao je ambicijama, formi, adutima i očekivanjima "orlova" na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru.
Dika Stojanović za RT Balkan: Idemo u Katar da napravimo uspeh© RT Balkan/Aleksandar Petrović

Do početka Mundijala ostalo je tek nekoliko dana, a Stojanović je otkrio da li u Fudbalskom savezu Srbije, kao i među samim reprezentativcima, ima euforije i kakva je atmosfera.

"Pričam stalno da je euforija počela onog trenutka kad smo se mi plasirali na Svetsko prvenstvo. Od meča sa Portugalijom u Lisabonu, svakog dana se i priča, a i mi se intenzivno spremamo za Mundijal. Kada je selektor saopštio zvanični spisak, zvanično je sve bilo spremno za početak", počeo je Dika Stojanović intervju za RT Balkan.

"Orlovi" su pokazali da mogu da igraju i da se nadmeću sa najkvalitetnijim selekcijama na svetu.

Direktor A selekcije imao je zanimljiv odgovor na pitanje da li je to stvorilo dodatni pritisak i velika očekivanja.

"Selektor i ja smo prolazili te pritiske kroz karijere, prošli smo ih i kroz ove kvalifikacije i kroz Ligu nacija. Naučili smo da se nosimo sa njima. Toga su svesni i sami fudbaleri. Idemo u Katar da odigramo dobro, da prikažemo fudbal na koji smo u poslednjih godinu i po dana navikli naš narod i naše navijače. Idemo da napravimo uspeh."

"Pojedinac ne vredi ako nije deo tima"

Dragan Stojković Piksi nije imao previše dilema oko spiska putnika za Katar, a kako kaže Dika Stojanović, "dobra stvar je što nije bilo iznenađenja, to govori da se radi na pravi način".

"U celom procesu, godinu i po dana, cirkulisalo je 35 imena. Sa razlogom, od tih 35, izabrano je 26 fudbalera koji idu na Mundijal. To je značilo da nije bilo nikakvih iznenađenja, nikakvih povlastica ili nezasluženih poteza. Na spisku nema igrača koji nisu učestvovali u pomenutom periodu."

I pored velikog broja veoma kvalitetnih igrača, stekao se utisak da je možda i glavni adut Srbije svlačionica, odnosno činjenica da se reprezentativni duh vratio u fudbalsku selekciju. 

"Svi kvalitetni individualci moraju da se podrede timu. Tu veliku ulogu igra atmosfera u svlačiocnici, zato je ona toliko bitna. Pojedinac, koji je kvalitetan i odskače od ostalih, ne vredi previše ako se ne uklopi. Upravo to su savez i selektor želeli da naprave od ovih momaka. Oni su od prvog dana pokazali duh i kolegijalnost, bez obzira ko gde igra i kakav je igrač. To mnogo raduje i to je veliki adut".

"Ne razmišljamo o Brazilu, već samo o nama"

"Orlovi" učešće na Svetskom prvenstvu započinju protiv selekcije Brazila. U savezu su bili jasni o tome kako se razmišlja o toj utakmici, ali i o narednim. 

"Mi smo generalno, i u kvalifikacijama i u Ligi nacija, uvek išli korak po korak. Razmišljalo se i pripremalo o prvoj narednoj utakmici. Tako će biti i sada, mi razmišljamo o Brazilu, ali razmišljamo i o nama. Potom će uslediti druge utakmice. Respektujemo Brazil, ali nikako nas ne potcenjujemo."

Prema brojnim parametrima, Srbija se našla u veoma teškoj, verovatno i najtežoj grupi.

"Nalazimo se u veoma teškoj grupi. Pored Brazila, tu su Kamerun i Švajcarska. Kamerun je, pored toga što su fizički dominantni, spremni, brzi i jaki, jedna od afričkih zemalja koja je tehnički najviše napredovala i obučila se u tom segmentu. To su pokazivali na ranijim takmičenjima. Potom, Švajcarska kao Švajcarska, pokazala je svima koliko je neugodna. Poseduje veliki broj kvalitetnih igrača. Grupa je teška, ali kako mi razmišljamo o njima, tako moraju i oni o nama. Ponavljam, ne plašimo se nikoga, respektujemo druge, ali ne potcenjujemo nas."

U periodu od par nedelja pred početak Mundijala, pojavili su se određeni zdravstveni problemi. Ipak, veruje se da će svi biti zdravi i spremni za SP.

"Igrači koji su bili povređeni, uglavnom se svi oporavljaju dobro. Čim su oni u protokolu svojih timova, pa makar sedeli na klupi, to znači da se dobro oporavljaju i da taj proces ide u pravom pravcu. Mislim da će svi oni – Mitrović, Vlahović, Lazović, Lukić, Ilić – biti spremni za Katar. Mitrović vuče već duže vreme povredu, sećamo se tog duela sa Švedskom, potom ju je obnovio protiv Njukasla, ali mislim da će sve to biti u redu. Vlahović je imao operaciju prepone, potom imao neku upalu, ali ima dosta vremena do naše prve utakmice, da će do tada svi biti oni pravi."

Diku Stojanovića raduje forma sa kojom veliki broj srpskih igrača stiže u Katar.

"Sigurno da nas raduje. Svi se nadamo i uvereni smo da će tu formu i te igre preneti u reprezentaciju. Zadovoljni smo partijama velikog broja naših igrača i to u kakvoj formi dolaze u Katar. Dokazuju da Srbija ima kvalitet za uspeh."

Legendarni golman pričao je o specifičnosti Svetskog prvenstva koje se održava u Kataru, uslovima u kojima će Srbija raditi, ali i o podršci sa tribina. 

"Što se tiče organizacije, ovo je verovatno najspecifičniji Mundijal do sada. Prekidaju se klupska prvenstva i zato sam mišljenja da je to, što se tiče kvaliteta, odlična stvar. Biće prikazan veći kvalitet nego inače, jer igrači su u punom trenažnom procesu. Pričam samo o stvarima na terenu naravno. Fudbaleri su u određenom ritmu, koji će samo preneti na Svetsko prvenstvo. Nema onog prekida, pa priprema, pa nekoliko prijateljskih da se izgradi forma."

Srbiju čekaju vrhunski uslovi u Kataru

"Što se tiče uslova u Kataru, imaćemo odlične uslove, kao i ostale selekcije. Naš hotel je prvobitno bio planiran za Tursku reprezentaciju, jer su mislili da će se oni kvalifikovati, ali nisu. Mi ćemo iskoristiti tu priliku i uslove. Imamo hotel na obali mora, desetak minuta od aerodroma, isto toliko od centra grada, što je dobro, jer ćemo biti izolovani od gungule i potencijalnog haosa u centru."

"Oko sedam ili osam kilometara daleko nam je trening kamp, sa dva odlična terena koji su nam na raspolaganju. Tu će biti i fitnes i spa centar, tako da mislim da ćemo tu najviše vremena provoditi. Treninzi, vežbe, oporavci, sve na jednom mestu i sigurno da ćemo u kampu ostajati po nekoliko sati dnevno."

Stojanović veruje da će Srbija imati dobru podršku sa tribina.

"Osam stadiona je u istom gradu, pa jedino ne znam kako će to da se odrazi na organizaciju navijača, jer 32 zemlje i njihovi navijači biće na relativno malom prostoru, ali ne sumnjam u naše navijače da će biti složni tamo i podržati reprezentaciju na najbolji način."

Srbija će, pred sam početak Svetskog prvenstva, odigrati i jedan kontrolni pripremni meč.

"Skupljamo se 14. novembra u Staroj Pazovi u našem centru, imaćemo lagani trening oporavka, pošto dosta igrača igra utakmice veče pre toga. U utorak ujutru idemo za Bahrein, gde smo do 19, novembra. Planirana je prijateljska utakmica sa Bahreinom, kako bi se igrači aklimatizovali i pripremili na tamošnje uslove. Istog dana putujemo za Katar, pošto pet dana pred prvi meč moramo biti u hotelu", zaključio je Dika Stojanović za RT Balkan.

"Orlovi" će prvi meč na Mundijalu odigrati 24. novembra, kada se od 20.00 časova po našem vremenu, na stadionu "Lusail", susreću sa Brazilom.

Aleksandar Petrović (@AlexPetro23)

image