Sport

Sferopulos i Zvezda - može li Grk slično, isto ili bolje od Duška Ivanovića?

Ni časa nisu časili u timu sa Malog Kalemegdana, pa su Dušku Ivanoviću ekspresno pronašli zamenu u vidu Janisa Sferopulosa. Grčki stručnjak sa sobom donosi dozu iskustva, discipline i specifične košarke, za koju se uprava, navijači i igrači crveno-belih, nadaju da će se "primiti" u Beogradu

Poprilično kontroverzan potez povukla je uprava srpskog kluba u ranom delu sezone.

Nakon samo četiri meča u novoj sezoni Evrolige, a sedam uključujući i regionalno prvenstvo, crveno-beli su ozvaničili rastanak sa iskusnim trenerom.

Duško Ivanović je neko ko je prošle uspeo da uskoči u jednom veoma kriznom periodu i brzo "ugasi požar" koji je zatekao u timu.

Ko bi rekao da će manje od godinu dana kasnije, Crvenoj zvezdi biti potreban preslikan tretman.

Šta nije išlo

Ivanović je trener koji se brzo uklopio u redove Crvene zvezde i ovdašnje košarke, sa kojom nije imao dodir, pa, nekih skoro 10 godina.

Crnogorski stručnjak se pojavio u poprilično haotičnoj situaciji u Zvezdi prošle sezone i na suvo iskustvo i trenersko umeće, neverovatno brzo povezao redove.

Uz par kvalitetnih kadrovskih promena, i dolazaka igrača koji su nekada radili sa njim, ili bili željni da to prvi put urade.

Takođe, napravio je Ivanović nekoliko "rezova" u sastavu i brzo i kompaktno spremio ekipu za najveće izazove.

Kako nije imao luksuz da od početka sezone započne da trenira ekipu, samim tim i selektira igrače, Ivanovićeva prva sezona na klupi Zvezde smatrala se uspešnom, uprkos tome što se crveno-beli nisu plasirali među osam najboljih u Evroligi, ali i ostali bez trofeja u ABA ligi.

Konačni sud njegovog mandata mogao se dati tek od ove sezone.

Iako su mnogi sa razlogom mišljenja da se prerano rastao sa Zvezdom, isto tako se može potvrditi da je tim sa Malog Kalemegdana izgledao poprilično loše u poslednje vreme.

Nisu problem bile promašene otvorene trojke, ili izgubljene lopte u ključnim trenucima, već to što je ekipa često izgledala potpuno izgubljeno, a Ivanović kao da ne zna koja petorka mu se nalazi na terenu, koga treba ubaciti, koga odmoriti, pa čak i koga uvrstiti među 12 igrača za dati meč.

Sa sigurnošću se ne može znati i verovatno se nikad neće saznati, ali deluje da je Ivanović izgubio svlačionicu, što se u sportu brzo primeti i kažnjava.

Tu se mogu postaviti pitanja da li je Ivanović konačno imao slobodu biranja tima, ili je uprava Zvezde rešila da neke igrače dovede na svoju ruku.

Ukoliko jeste, onda se može reći da je mogao i bolje da izabere, a ukoliko nije, onda se može reći da je rastanak bio neizbežan.

Ko je i šta je Janis Sferopulos

Brzo je Zvezda reagovala i našla zamenu crnogorskom stručnjaku.

Pominjali su se brojni domaći stručnjaci (Radonjić, Alimpijević, Jovanović), ali i mnogi strani (Jasikevičijus, Trinkijeri).

Ipak, niko od navedenih, već Janis Sferopulos, iskusni 56-godišnji trener.

Nakon što je bio asistent u timovima renomea kakvog su PAOK, Olimpijakos, CSKA i Hjuston roketsi, Sferopulos se u orbitu glavnih trenera izbacio angažmanom Panioniosu.

Ubrzo je usledeo i vrhunac karijere, pošto je postigao dogovor da postane trener Olimpijakosa.

Sa grčkim crveno-belima, dva puta je stizao do finala Evrolige, a osvojio je dve titule šampiona Grčke.

Nakon Olimpijakosa se otisnuo u Izrael, gde je skoro četiri godine vodio "ponos Izraela", ekipu Makabija.

Njegove ekipe umela je da karakteriše snažna odbrana, što bi trebalo da odgovara igračima Zvezde.

Ono što je posebno zanimljivo, jeste činjenica da je Sferopulos prvu evroligašku utakmicu kao trener u karijeri, vodio upravo u "Štark areni" u Beogradu, kada je Olimpijakos gostovao kod Crvene zvezde.

Sudbina je rešila da ponovo spoji Grka i Zvezdu, ovoga puta u drugačijim ulogama i ulozima.

Šta očekivati i čemu se nadati sa Grkom na klupi

Janis je više od godinu dana bez angažmana, pošto je u februaru 2022. godine dobio otkaz u Makabiju iz Tel Aviva.

Činjenica da se nijedan evroligaški tim, nije opredelio za saradnju sa Sferopulosom, može probuditi sumnju u njegovo umeće i reputaciju.

Takođe, nije se previše proslavio na klupi Makabija. Dva puta nije uspeo da dođe do plej-ofa, a u trenutku otkaza je u Evroligi imao skor 11-12.

Ipak, mnogi olako zaboravljaju šta je, ne tako davno, predstavljao Janis Sferopulos u evropskoj košarci.

Crvena zvezda je na svoju klupu dovela jednog od najboljih stručnjaka Evrope, ali i iskusnog i specifičnog trenera.

Igru voli da bazira na disciplini u odbrani, što je poslovnično znalo da donese uspeha u Crvenoj zvezdi.

Izuzetno bitno će biti to kako će se prilagoditi Zvezdi, ali i obrnuto.

Ukoliko je Ivanović izgubio svlačionicu, Sferopulos će morati brzo da je zadobije, što prema rečima ljudi koji su radili sa njim, neće biti problem.

"Janis je super i kao osoba i kao trener. Imali smo odličnu saradnju. Nažalost, uletela nam je korona i razbucala sve to što smo radili u jednom periodu. Svi imaju samo reči hvale za njega – i igrači i generalno u klubu", rekao je za "Sport klub" Nikola Vujčić, bivši košarkaš koji je nedavno kao tim menadžer Makabija sarađivao sa Sferopulosom.

"Veoma organizovan čovek koji vrši temeljnu pripremu za svaku utakmicu i za svaki trening. Poseduje veliku energiju, a igrači ga vole i cene, ceo njegov pristup je pravi – kada smo morali da se rastanemo, nikome nije bilo drago. Na terenu i van terena, njegov odnos sa igračima je odličan. Neke stvari, naravno, zavise i od ekipe – u Zvezdi će morati drugačije da radi neke stvari koje je radio u Makabiju, ali on sve zna i sve prati, dosta smo razgovarali nas dvojica i u međuvremenu, pa sam uveren da će se brzo prilagoditi", dodao je Vujčić.

Prema rečima čoveka koji je blisko sarađivao sa Sferopulosom, može se zaključiti da je grčki stručnjak ostavio dobar utisak i trag u timovima u kojima je radio, te na navijačima Zvezde ostaje nada da će tako biti i u srpskom klubu.

Ruku na srce, Janis dolazi u veoma teškom trenutku i nema mnogo vremena i prostora za kompromis i prazan hod.

Debitovaće u meču protiv FMP-a u ABA ligi, ali ga već u četvrtak očekuje "pakao" u petom kolu Evrolige, pošto će Zvezda gostovati kod Partizana u "večitom derbiju".

Crveno-beli ponovo su u situaciji u kojoj su bili prošle godine, pošto novi trener ima zadatak da "gasi požar" i povezuje redove ekipe koja izgleda poprilično bezidejno u poslednje vreme.

Na Sferopulosu je da pokaže može li slično, isto ili možda bolje taj posao da odradi od njegovog prethodnika, sa kojim deli sličnu košarkašku filozofiju i principe...

image