Sport

Spektakularni balkanski derbi Jokića i Dončića pripao Srbinu

Dvojica najboljih košarkaša NBA lige u ovom trenutku pružili su pravi spektakl i na kraju je kao pobednik izašao srpski igrač
Spektakularni balkanski derbi Jokića i Dončića pripao SrbinuGetty © C. Morgan Engel / Stringer

Košarkaši Denver nagetsa pobedili su Dalas meverikse 125:114 u prvoj utakmici novog takmičenja najjače košarkaške lige – NBA Kupa.

Duel u Koloradu obeležili su Nikola Jokić i Luka Dončić, koji su potvrdili da su bez konkurencije u ovom trenutku, ali je momak iz Sombora bio taj koji se radovao na kraju.

Jokić je utakmicu završio sa 33 poena (14/16 iz igre), 14 skokova i devet asistencija, čime je ostao na 107 tripl-dablova, koliko imaju Lebron Džejms i Džejson Kid.

Odličnu utakmicu za Denver odigrao je Majkl Porter junior – 24 poena i devet skokova, kao i Eron Gordon sa 18 poena, osam uhvaćenih lopti i šest uspešnih dodavanja. Džamal Marej nije bio šuterski raspoložen (5/15), ali je podelio čak 13 asistencija.

Domaćin je, posle uvodnog vođstva Teksašana, preuzeo kontrolu i nije se osvrtao. Jokić je bio taj koji je kreirao vođstvo, a Denver vrlo brzo otišao na dvocifreni višak.

U nekoliko navrata je bilo i maksimalnih +20 za "grumenje", dok su igrači Majka Melouna odbijali svaki napad rivala. Pokušali su Dončić i saigrači u završnici utakmice još jednom da pritisnu, ali nisu uspeli.

"Morao sam da te pobedim", rekao je Jokić Dončiću nakon prijateljskog zagrljaja.

Aktuelni šampioni upisali su rutinsku pobedu i na najbolji način započeli NBA Kup.

Luka je takođe bio maestralan, malo mu je nedostajalo za tripl-dabl jer je susret završio sa 34 poena, 10 skokova i osam asistencija, ali nije imao pomoć saigrača.

Kajri Irving je stao na 22 poena, dok su po 13 dodali Grin i Vilijams.

Denver se nalazi u grupi B Zapadne konferencije i u okviru iste prošle noći nije odigrana nijedna utakmica. U grupi se još nalaze Los Anđeles klipersi, Nju Orleans pelikansi i Hjuston roketsi.

NBA kup je turnir koji se od ove godine igra usred sezone i podedeljen je na dve faze.

Prvi, u novembru, koji funkcioniše kao grupna faza u kojoj će svaki tim učestvovati, a zatim će se preći na nokaut fazu kada se broj timova smanji na osam.

Pobednici svake grupe, zajedno sa drugoplasiranim timom sa najboljim učinkom u svakoj konferenciji, će se plasirati u narednu fazu.

Drugu fazu čine nokaut utakmice.

Četvrtfinala će biti održana 4. i 5. decembra u domaćim arenama timova, dok će polufinala biti 7. decembra.

image