Sport

Navijači Seltika i podrška Palestini koja neće stati - Solidarnost i empatija za ugnjetavane

Uprkos kazni od strane UEFA, ali i distanciranja sopstvenog kluba od stavova svojih navijača, najvatreniji simpatizeri Seltika, iz meča u meč nastavljaju da iskazuju podršku Palestini
Navijači Seltika i podrška Palestini koja neće stati - Solidarnost i empatija za ugnjetavaneGetty © Steve Welsh

Navijači škotskog Seltika nastavili su da pružaju ubedljivo najveću podršku Palestini od svih navijačkih grupa, naročito onih čiji klubovi se takmiče u Ligi šampiona.

Iako je škotski velikan već pokušao da natera svoje navijače da prestanu da pružaju podršku Palestini u sukobu sa Izraelom, najvernije pristalice zeleno-belih su nastavile da prkose upravi.

Navijači Seltika naveli su da neće prestati u borbi za pravdu i za to da se čuje glas siromašnih i ugnjetenih.

Nakon što su na nekoliko utakmica isticali zastave Palestine, navijačka grupa "Zelena brigada", izdala je i saopštenje u kojem je navela razlog njihove borbe i podrške.

"Uvek uz siromašne i ugnjetavane"

Oni su, uprkos pokušajima kluba iz Glazgova da "uguši" takav način protesta, uspeli da još jednom pošalju snažnu poruku i pruže podršku Palestini u aktuelnom sukobu protiv Izraela.

"Fudbal ostaje jedna od retkih oblasti javnog života u kojoj ljudi iz radničke klase imaju istinsku političku ulogu, i neće nam diktirati elitistički odbor koji je u više navrata demonstrirao prezir prema istoriji i tradiciji Seltika", navodi se u saopštenju navijača.

"Seltik je rođen iz gladi i ugnjetavanja, proizvod kolonijalne vladavine, smrti i masovnog raseljavanja ljudi. Upravo zbog ove istorije navijači Seltika su poznati po svojoj empatiji i solidarnosti; dosledno staju na stranu potlačenih i siromašnih."

Najvatreniji navijači su otvoreno kritikovali licemerstvo svog klupskog osoblja, rekavši da se ono najviše ogledalo u primeru podrške Ukrajini.

"Političke poruke su tada bile dobrodošle na Seltik parku, a sada se osuđuju. Pitanje svakog razumnog bi trebalo da bude – zašto? Zašto su ti životi svetiji od života Palestinaca", pitaju iz "Zelene brigade".

Veza Seltika i Palestine

Ovo nije prvi i jedini put da su navijači škotske ekipe iskazali podršku Palestini.

Propalestinska podrška od strane "Zelene brigade" bila je organizovana i 2000-ih.

Navijači Seltika su i 2012. godine organizovali su demonstraciju solidarnosti sa palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu.

Ne može se zaboraviti i akcija izvedena 2016. godine, nakon što ih je UEFA kaznila sa 8.600 funti zbog palestinske zastave na utakmici protiv izraelskog kluba Hapoel Ber-Ševa.

"Zelena brigada" je pokrenula kampanju prikupljanja sredstava i na kraju je prikupljeno neverovatnih 176.076 funti i podeljeno između dva korisnika koji pružaju medicinsku pomoć Palestincima.

Jedan od rezultata tih donacija bilo je osnivanje izbegličkog fudbalskog kluba Aida Seltik, sa sedištem u palestinskom gradu Vitlejemu.

Poslednjih nedelja, navijači Seltika nastavljaju sa humanitarnim akcijama, prikupljajući donacije za zdravstvene organizacije koje pomažu palestinskom narodu.

Ne planiraju da se zaustave sa podrškom

Iako im je UEFA već novčano kaznila klub, iako je i sam Seltik izrazio distanciranje od stavova svojih navijača, pristalice Seltika ne planiraju da stanu sa podrškom Palestini.

Na najvećim evropskim pozornicama, prvo sa oko 60 hiljada navijača na "Seltik parku", a potom i na gostovanju u Madridu protiv Atletika, navijači škotskog tima istakli su podršku Palestini.

Isto su uradili i u domaćem prvenstvu, kada su nadmudrili i režisere TV prenosa, koji su izbegavali da pokažu kadrove u kojima se ističu zastave Palestine.

Navijači Seltika tada su zastave doneli skroz do korner zastavica i aut linija, te je bilo nemoguće ne primetiti ih u prenosu.

Iako se kroz evropske medije spominje da bi kazna za Seltik od strane UEFA mogla biti drastičnija, navijači ovog tima naveli su da će istrajati u ovoj borbi.

image