Sport

Đoković čeka strašan rekord - još malo i Federera i Nadala će učiniti "smešnim"

Nije isključeno da bi Srbin u 2024. godini mogao da "duplira" broj sedmica koje je Španac proveo na vrhu ATP liste
Đoković čeka strašan rekord - još malo i Federera i Nadala će učiniti "smešnim"Getty © Mike Stobe / Stringer

Novak Đoković je ovog ponedeljka započeo 402. nedelju na vrhu ATP liste, pošto je i dalje suvereni vladar svetskog tenisa.

Srpski teniser ne planira da se u skorije vreme skloni sa tog mesta, pošto ne samo da će 2023. okončati kao najbolji igrač sveta, već će tu biti i najmanje do svoje 409. sedmice na vrhu. Upravo tada će uraditi nešto nezamislivo.

Đokoviću je prvo mesto zagarantovano do kraja Australijan opena, a kada krajem januara 2024. bude započeo i 409. nedelju na vrhu - imaće tačno 200 nedelja više kao prvi igrač sveta od Rafaela Nadala, koji je tokom bogate karijere najbolji bio "samo" 209 nedelja.

Štaviše, tog ponedeljka Đoković će biti i tačno 99 nedelja ispred Rodžera Federera, prethodnog rekordera sa 310 sedmica kao najbolji igrač sveta. Međutim, Novak bi dobrim nastupom u Melburnu svoju vladavinu mogao da dodatno produži, pa bi u tom slučaju mogao da ima i više od 100 nedelja više od Švajcarca.

Kako Đoković ima 2.390 bodova više od prvog pratioca Karlosa Alkaraza, i te kako je moguće da se to dogodi. U 2023. godini je Novak probio granice gotovo u svim najvažnijim kategorijama, a kako stvari stoje, taj trend bi mogao da se nastavi i u 2024. godini.

Ovako izgleda prvih 10 na ATP listi i tako će izgledati sve do početka naredne godine:

image