Sport

Srbija prvo udara na Ameriku: Ovo je raspored za Olimpijske igre, napravljena bitna promena

Propozicije pred početak nokaut faze su drugačije nego na drugim košarkaškim takmičenjima, a to je i za "orlove" važno
Srbija prvo udara na Ameriku: Ovo je raspored za Olimpijske igre, napravljena bitna promenaGetty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Košarkaška reprezentacija Srbije saznala je u utorak da će na Olimpijskim igrama u Parizu igrati u grupi C protiv Sjedinjenih Država, pobednika kvalifikacionog turnira koji se igra u Portoriku, i Južnog Sudana.

Sada je poznat i tačan raspored mečeva u grupnoj fazi, kao i propozicije takmičenja za nastavak takmičenja. Svi mečevi u grupnoj fazi igraće se na stadionu "Pjer Moro" u Lilu, dok će samo završnica biti smeštena u Pariz.

Tim Svetislava Pešića će početi učešće 28. jula protiv SAD, 31. jula ih očekuje rival sa turnira iz Portorika. Na tom turniru učestvuje domaćin, uz selekcije Italije, Litvanije, Meksika, Obale Slonovače i Bahreina. Na kraju, 3. avgusta će "orlovi" na megdan Južnom Sudanu.

No, važna su i pravila koja se tiču četvrtfinala. Tamo će se plasirati po dve najbolje ekipe iz svake od tri grupe, uz dve najbolje trećeplasirane selekcije. Kako bi se izbegle kalkulacije u grupnoj fazi, tek kada svih osam učesnika četvrtfinala bude poznato, FIBA će žrebati parove.

Tako će dve najbolje prvoplasirane ekipe moći da igraju protiv dve najbolje trećeplasirane, dok će treća prvoplasirana i najbolja drugoplasirana ekipa igrati protiv dve slabije drugoplasirane ekipe. Timovi iz iste grupe neće moći da se sastanu već u četvrtfinalu.

To znači da će Srbija sigurno izbeći SAD u četvrtfinalu ukoliko se tamo plasira, a ovo pravilo uvedeno je upravo da timovi ne bi kalkulisali kako da izbegnu duel sa "drim timom", kao što je često slučaj na Svetskom prvenstvu.

image