Sport

Bokseri tzv. Kosova žele u Beograd na Evropsko prvenstvo: Ne dolazimo ako nas diskriminišu

Predstavnici bokserskog saveza tzv. Kosova žalili su se Evropskoj bokserskoj konfederaciji i zahtevaju učešće sa nacionalnim obeležjima kako bi se pojavili na kontinentalnom takmičenju u prestonici Srbije
Bokseri tzv. Kosova žele u Beograd na Evropsko prvenstvo: Ne dolazimo ako nas diskriminišuGetty © Anadolu / Contributor

Beograd i Srbija su domaćini Evropskog prvenstva u boksu narednog meseca, što će biti prilika za ovdašnje boksere da se pokažu na najvećoj sceni pred svojom publikom.

No, uoči turnira koji se održava od 15. do 29. aprila oglasili su se i bokserske organizacije tzv. Kosova, koji su se žalili Evropskoj bokserskoj konfederaciji (EBK) zbog "diskriminacije" i "nemogućnosti da učestvuju".

Predstavnici saveza tzv. Kosova tvrde da su oni deo EBK i da žele da učestvuju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj godini, ali da to nije moguće jer se takmičenje održava u Beogradu.

"Ako nam bude garantovano ravnopravno učešće sa ostalim delegacijama, bićemo na Evropskom prvenstvu. U suprotnom ne. Dakle, ako postoji bilo kakva tendencija da se diskriminiše reprezentativni tim Kosova, nećemo biti na ovom značajnom događaju. U obzir dolazi samo ravnopravno predstavljanje", rekao je Latif Demoli, generalni sekretar bokserske federacije tzv. Kosova.

To bi značilo da bi Srbija morala da dozvoli obeležja jednostrano priznate teritorije, što nikada nije bio slučaj.

"Tražimo od Evropske bokserske konfederacije da sprovede stroge mere i smernice koje garantuju jednake mogućnosti za sve sportiste", piše u pismu koje je predsednik tzv. kosovskog boskerskog saveza Enver Krasnići poslao EBK-u.

Srbija je i 2021. godine bila domaćin velikog bokserskog takmičenja, i to Svetskog prvenstva, a ni tada bokseri tzv. Kosova nisu učestvovali.

image