Sport

Novak bi trebalo da se vrati u Australiju, ali neće nastupiti samo u Melburnu

Najbolji srpski teniser, ako je verovati teniskim medijima, nastupiće i na jednom turniru pre Australijan opena
Novak bi trebalo da se vrati u Australiju, ali neće nastupiti samo u MelburnuGetty © Kelly Defina / Stringer

Novaku Đokoviću Australijska vlada ukinula je zabranu ulaska u zemlju koju je automatski dobio zbog deportacije i on bi trebalo da ponovo nastupa na prvom grend slemu u sledećoj sezoni.

Đoković je u januaru deportovan iz Melburna nakon dva sudska procesa, a sve pošto je tadašnji ministar za imigracije Aleks Hok iskoristio svoje diskreciono pravo i ukinuo mu vizu jer je bio nevakcinisan.

Administracija u Australiji se u međuvremenu promenila, a svetski "broj 5" je pre nekoliko dobio zvaničnu potvrdu od novog ministra Andrua Džajlsa da će moći da uđe u zemlju.

"Ovo je sjajan novogodišnji poklon. Radujem se odlasku u Australiju i nadam se još jednom uspešnom Australijan openu. To je moj najuspešniji grend slem. Neke od najlepših uspomena sam stvorio na tom terenu i nadam se da ću uspeti ponovo", rekao je tada Novak.

Od tada su počele spekulacije da li će Srbin igrati samo na Australijan openu koji je na programu od 16. do 29. januara ili će nastupiti na još nekom turniru.

Kada je potvrđeno da neće biti deo novog takmičenja pod nazivom Junajted kup, koji je u kalendaru zamenio ATP kup, bilo je jasno da mu je izbor sužen.

Đoković je već učestvovao na ATP kupu (takmičenje reprezentacija u tri australijska grada), čak ga i osvojio sa Srbijom, dok je to takmičenje služilo kao odlična priprema za Ozi open. Sada to neće biti slučaj, zbog čega će Novak najverovatnije igrati u Adelajdu.

Doha, koju je već osvajao u dva navrata, preseljena je u sredinu februara, a kao alternativa je ostao prilično slab turnir u Puneu u Indiji. Teniski mediji počeli su da spekulišu da će Novak igrati u Adelajdu, kako bi se na najbolji način spremio za Melburn.

Osvajač 21 grend slema i devetostruki šampion Australijan opena često je u prošlosti dolazio i bez pripreme na Australijan open, osvajao ga i tako, ali sada je u drugačijoj situaciji jer je imao poprilično neobičnu i "okrnjenu" sezonu.

Ukoliko se ovi navodi ispostave tačnim, pridružiće se velikom rivalu i prijatelju Endiju Mariju, koji je već potvrdio učešće.

"Igranje u Adelajdu prvi put je nešto čemu se veoma radujem", rekao je Mari.

"Australijska publika voli tenis i oduvek su me podržavali. Radio sam naporno u predsezoni i takmičenje u Adelajdu će biti sjajna priprema za Australijan open. Ne mogu da dočekam šta će mi doneti", istakao je Britanac.

Adelejd internešnl biće spoj dva vezana turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji – prvi je na programu od 1. do 8, a drugi od 9. do 14. januara 2023. godine.

image