Sport

"Nisam poštovao Đokovića zbog dve stvari": Federerova ispovest o Novaku kao nikad pre

Osvajač 20 grend slem titula podelio je svoja razmišljanja o Novaku Đokoviću na način kakav ranije nije otkrivao
"Nisam poštovao Đokovića zbog dve stvari": Federerova ispovest o Novaku kao nikad preGetty © Al Bello / Staff

Legendarni švajcarski teniser Rodžer Federer bio je otvoren više nego ikada pre po pitanju Novaka Đokovića, njihovih odnosa i načina na koji je tretirao srpskog tenisera kada se probijao u vrhu svetskog tenisa.

Švajcarac je tokom snimanja svog dokumentarca "Federer: Poslednjih 12 dana" bez ustezanja govorio o Đokoviću i priznao da nije dovoljno cenio to što je Novak radio na teniskom terenu.

"Mislim da je Đoković pomalo neshvaćen. Igrao sam protiv njega u Monaku prvi put (2006. godine, prim. aut.) i otišao sam sa terena razmišljajući 'Da, on je OK'. Iako je oko njega postojao neki 'hajp', nisam bio do kraja uveren", počeo je Rodžer.

"Mislim da mu nisam ukazivao poštovanje koje je zasluživao zbog njegovih tehničkih mana. Osećao sam da Novak ima ima previše komplikovan stisak pri forhendu, dok mu bekhend nije išao tečno kao sada. Ali onda je te stvari doveo do savršenstva i postao neverovatna 'zver' od igrača."

Iako su tokom njihovih karijera zapadni mediji uporno favorizovali rivalstvo Rodžera Federera i Rafaela Nadala, Đoković je već na početku svoje karijere bio spreman da se umeša u to društvo, a potom i sam nadmaši obojicu.

"Pretpostavljam da je on prekinuo tu žurku Rafinih i Rodžerovih navijača. Bilo je mnogo ljubavi među navijačima Rafe i Rodžera, a kada je Novak došao, verovatno su mnogi rekli 'Slušajte, nije nam potreban treći tip. Srećni smo sa Rodžerom i Rafom'. Federerovi navijači nisu ga na početku voleli, jer su smatrali da 'Rodžer stvari radi sa lakoćom'. A, onda je Novak došao sa svojom čvrstom ličnošću i neverovatnom odlučnošću da pobeđuje po svaku cenu. Mislim da je Novaka pokretao i taj odnos sa navijačima, kao što smatram i da je taj njegov duboki fokus uplašio neke i tako ih odbio."

"Smatram da je Novak bio pomalo neshvaćen. Ako pogledam iza medijske slike, vidim to kakav je čovek. Ko je on, ako ne pričamo o njegovoj igri? Koje su njegove vrednosti? Znam da veoma pažljivo brine o svojoj porodici", rekao je Federer.

Đoković i Federer su se tokom njihovih karijera susreli na terenu čak 50 puta, a Novak je uspešniji s odnosom 27-23. Uz to, Nole je slavio na 10 od njihovih poslednjih 13 duela, a u međuvremenu je nadmašio sve moguće rekorde koje je Federer nekada držao u svom vlasništvu.

image