Srbija i Balkan

Komandat Nacionalne garde Ohaja danas s Mojsilovićem i Gašićem, sutra sa Vučićem

Za sutra je u planu prijem komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Džona Harisa kod vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića
Komandat Nacionalne garde Ohaja danas s Mojsilovićem i Gašićem, sutra sa Vučićem© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas s komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, a na sastanku su razgovarali o modalitetima buduće saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a bilo je reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz ocenu da zajedničke aktivnosti, koje se realizuju u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, predstavljaju važan i izuzetno uspešan segment bilateralne vojne saradnje Srbije i SAD i ukupnih odnosa dveju zemalja.

Kao najznačajnije oblasti po svom značaju i obimu izdvojeni su projekat razvoja sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama, obuka, saradnja u oblasti helikopterskih operacija, bezbednosti letenja i sajber bezbednosti, stručno usavršavanje oficira i podoficira, razvoj podoficirskog kora i učešće u projektima "Humanitarna asistencija".

General Mojsilović je sagovornika upoznao sa teškim uslovima u kojima srpski narod živi na Kosovu i Metohiji, ukazujući tom prilikom da jednostrani i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini predstavljaju pretnju po mir i bezbednost u regionu.

General Haris je u toku dana imao susret sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, kao i sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova.

Za sutra je u planu njegov prijem kod vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Komandant Nacionalne garde Ohaja nadziraće sutrašnji prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, dok će u subotu uzeti učešće u obeležavanju 80. godišnjice misije "Halijard".

Da Amerika neće i ne planira da se izvini Srbiji za to što je kao okupator uz NATO trupe bombardovala našu zemlju 1999. i učestvovala u proterivanju Srba sa Kosova i Metohije, pokazala je pre godinu dana ambasada u Beogradu.

Sramnom provokacijom na Iksu, ambasada je objavila fotografije dolaska delegacije Nacionalne garde Ohaja u Srbiju.

Uz fotografije sa aerodroma, na kojima su pripadnici vazdušnih snaga Amerike i srpski ambasador u Vašingtonu Marko Đurić, objavljena je poruka: "Kad se Nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati - doček je topao, kao i uvek".

Teško je reći šta poslata poruka o povratku znači, jer ovde američke vojske nije bilo osim na srpskom nebu tokom agresije NATO-a 1999. godine, rekao je tada za RT Balkan nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

"Oni do sada nisu bili u Srbiji sa pristankom i saglasnošću srpske vlade. Trebalo bi pojasniti smisao te poruke", kaže Jovanović.

Srbija i nacionalne garde saveznih država SAD još od 2006. imaju saradnju, na osnovu Sporazuma o statusu snaga koji su potpisali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

image