Srbija i Balkan

Pojačano prisustvo Kfora na KiM, đaci se vraćaju u škole

Iz ove međunarodne misije najavili su i da će blizu svoje baze Novom Selu kod Vučitrna ovih dana održati vežbu sa ciljem da "obuče svoje jedinice da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji"
Pojačano prisustvo Kfora na KiM, đaci se vraćaju u školeNone

Prepreka od bodljikave žice koju su pripadnici američkog kontigenta Kfora postavili na Jarinju, na oko 150 metara od baze specijalne policije Kosova ostala je na tom mestu i tokom noći. Tom preprekom, koja je postavljena na mestu na kome su septembra prošle godine kao i 2011. bile srpske barikade, sprečen je prilaz bazi ali i administrativnom prelazu magistralnim putem iz pravca Leška i Leposavića.

Kfor je sinoć potvrdio da je pojačao prisustvo na prelazu Jarinje "iz preventivnih bezbednosnih razloga". Iz ove međunarodne misije najavili su i da će blizu svoje baze Novom Selu kod Vučitrna ovih dana održati vežbu sa ciljem da "obuče svoje jedinice da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji". Vežba će se, najavljeno je, sastojati iz "niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti uz korišćenje vojnih konvoja sa teškim inženjerskim vozilima i helikopterima".

Magistrala od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici jutros je i dalje, gledano iz pravca Jarinja blokirana i u Lešku, Ibarskoj Slatini, Srbovcu i Rudaru, a na tri mesta blokiran je i put od južnog dela Kosovske Mitrovice prema Brnjaku. Barikada je na putu između naselja Brđani i Mali Zvečan iznad Severne Mitrovice.

Đaci osnovnih škola na severu KiM danas se vraćaju u klupe posle sedmice u kojoj zbog događaja na ovom području nisu išli uškolu, dok će đaci srednjih škola od danas do daljnjeg imati onlajn nastavu.

Iako veliki broj Srba ovde slave Nikoljdan kao krsnu slavu, a još više njih ide na slavu, mnogi od njih Svetog Nikolu provešće danas na barikadama. Krsna slava biće, kako je najavljeno, obeležena danas u podne i na barikadi u Rudaru.

Srbi na barikadama ponavljaju da traže oslobađanje uhapšenih sugrađana, odlazak prištinskih policajaca iz sredina na severu KiM kao i stavljanje van snage spiskova za hapšenje Srba na severu Kosova i Metohije.

image