Srbija i Balkan

UŽIVO Kfor nadleće barikade; "Kurti jedino zna da hapsi"; Priština traži NATO pomoć

RT Balkan sa Srbima na barikadama već 14. dan
UŽIVO Kfor nadleće barikade; "Kurti jedino zna da hapsi"; Priština traži NATO pomoć© Зоран Шапоњић

Ravno dve nedelje je prošlo od upada kosovskih specijalaca u etnički mešovita naselja u severnom delu Kosovske Mitrovice, uprkos svim pozivima, zahtevima Srba da se specijalci sa dugim cevima povuku, i uz tvrdnje da je to kršenje do sada postignutih sporazuma.

Situacija na terenu i jutros je nepromenjena. Kosovski specijalci raspoređeni su i dalje na više mesta u Bošnjačkoj mahali, od raskrsnice kod istočnog mosta na Ibru, na još nekoliko mesta ulicom kroz ovo naselje prema glavnom mostu, zatim kod naselja Tri solitera, u Mikronaselju, na više raskrsnica u Brđanima kao i na Malom Zvečanu. 

Noć je na barikadama na severu, 13. po redu, protekla mirno. Glavni putni pravci na ovom području blokirani su na ukupno devet mesta, a od juče ujutru, kosovski specijalci sa više vozila  i više patrola pod kontrolom drže put Kosovska Mitrovica - Leposavić - Jarinje kod Bistričkog mosta gde su postavili kontrolni punkt.

Taj punkt sada je između dve srpske barikade, jedne ka Kosovskoj Mitrovici u selu Srbovac i druge ka Leposaviću u mestu Ibarska Slatina. 

Sve najnovije vesto o situaciji na KiM pratite uživo u blogu RT Balkan.

  • 23. dec 2022 • 20:00

    20:00

    Ministarka pravde: Najave hapšenja za cilj imaju destabilizaciju KiM

    Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da predstavnici privremenih prištinskih institucija nastavljaju da provociraju srpski živalj na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da tamošnje srpske lidere proglase kriminalcima, stavljajući ih na "listu za hapšenje".

    Prema njenim rečima, najava hapšenja srpskih lidera ima za cilj pokušaj destabilizacije severa Kosova i Metohije i zastrašivanje srpskog naroda kome se šalje sramna poruka da će, ukoliko nastave da se bore za svoja prava iz Briselskog sporazuma, i oni biti meta progona.

    Popović je istakla da je posebno zabrinjavajuće da ''prištinski teroristi Srpsku pravoslavnu crkvu i Srpsku akademiju nauka i umetnosti nazivaju desničarskim ekstremističkim organizacijama, koje su povezane sa Ruskom Federacijom''.

    Ona je navela da je nedopustivo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njegov sin Danilo, brat Andrej, kao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin nalaze na "listi za hapšenje" i to samo zato što se bore za interese srpskog naroda.

    Srbija, kako je istakla, snažno i odlučno stoji uz srpski narod na Kosovu i Metohiji. Ona je dodala da očekuje od međunarodne zajednice da pritiscima na prištinske vlasti podrži i ubrza formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 19:58

    Ahmeti: Na više nivoa potvrđen zahtev za prijem "Kosova" u Savet Evrope

    Zamenik ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Krešnik Ahmeti naveo je da je zahtev "Kosova" za prijem u Savet Evrope potvrđen na više nivoa.

    On je dodao da se zahtev za prijem sada nalazi u "prvoj fazi" prihvatanja članstva.

    "Kosovo" se prijavilo za članstvo u Savetu Evrope 12. maja, a Ahmeti je naglasio da je prijem u ovu organizaciju relativno dugačak i složen proces, preneo je "Reporteri".

    "Napravili smo strategiju na više nivoa, da se obratimo organizacijama od kojih Kosovo može da ima benefit. U maju, prijavili smo se za Savet Evrope. Nalazimo se u prvoj fazi", rekao je on.

  • 18:39

    Gervala: Nema novih priznanja, očekujem "Kosovo" u Partnerstvu za mir 2023.

    Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala rekla je danas da je optimista da će Kosovo i Metohija do kraja 2023. godine ući u NATO program Partnerstvo za mir.

    Ona je rekla da nema novih priznanja tzv. Kosova, ali je dodala i da postoje pomaci u tom smeru, prenela je "Koha".

    "Preporuka naših partnera je da se prvo prijavimo u Partnerstvo za mir. Optimista sam po pitanju 2023. godine i ulaska u Partnerstvo za mir. Što se tiče novih priznanja, nema ih, ali ima pomaka u tom smeru. Ne mogu da otkrijem o kakvim koracima se radi. Bila je kampanja Srbije za povlačenje priznanja, ali nemam informaciju da je neko priznanje povučeno. Srbija pokušava da preti oružjem", dodala je ona.

  • 18:35

    "Kosovski ombudsman" održao video sastanak sa Dejanom Pantićem

    Tzv. Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj, zajedno sa zamenicima Marijom Radulović i Nimanom Hajdarijem, održao je danas video sastanak sa uhapšenim bivšim policajcem Dejanom Pantićem.

    Kako se navodi u saopštenju kancelarije tzv. ombudsmana, ''Pantić je tokom razgovora rekao da nema pritužbi na postupanje tzv. kosovske policije, da ima branioca i sa njim je imao onlajn sastanak, dok su 22. decembra 2022. razgovarali telefonom''.

    ''Porodici je saopšteno da je uhapšen i određen mu je pritvor, a do sada se sa njima nije sastajao, jer je za sastanke i telefonske razgovore potrebna dozvola nadležnog suda'', piše u saopštenju koje su preneli prištinski mediji.

    Dodaje se da je Pantić ''povodom zdravstvenog stanja rekao da je napet, ali da prima adekvatnu terapiju i da koristi lekove koje mu je donela porodica, a naglasio je i da mu je obezbeđen i krevet za spavanje i da mu je uručeno sudsko rešenje o određivanju mere pritvora''.

    Pantić je tražio da mu se dozvoli poseta branioca i porodice i da bude smešten u Pritvorskom centru u Mitrovici, a ne u bilo kom drugom centru, dodaje se u saopštenju.

    U saopštenju se još dodaje da je fizički susret sa Pantićem ''bio nemoguć zbog barikada'' i izražava zahvalnost "kosovskoj policiji" što je, kako se navodi, ''omogućila ovaj kontakt, uprkos vanredniim uslovima u kojima rade".

  • 18:16

    Svečlja: Tražili smo da NATO prebaci Pantića u pritvorni centar

    Privremene vlasti na KiM tražile su od NATO da helikopterom preveze bivšeg policajca Dejana Pantića u adekvatnu pritvorsku jedinicu.

    Ministar Dželjalj Svečlja je juče izjavio da Pantića nisu mogli da prebace u pritvorsku jedinicu, jer su lokalni Srbi podigli barikade kako bi sprečili njegovo premeštanje, podseća Rojters.

    "Pantić treba da bude u pritvornom centru, a ne u policijskoj stanici i mi smo tražili od naših međunarodnih partnera da ga prebace u adekvatan objekat", rekao je Svečlja.

    Svečlja je rekao da bi "kosovska policija" mogla da ukloni barikade ali da čekaju da to urade oni koji su ih postavili, prenosi Rojters.

    "Radi stabilnosti čekamo da barikade uklone oni koji su ih postavili ili Kfor, ali svako čekanje ima kraj, rekao je Svečlja.

    Misija NATO na KiM Kfor jedina ima helikoptere, navodi Rojters, a Kfor je već prevezao devet policajaca u poslednjih nekoliko dana, koji nisu mogli da napuste područje jer su putevi blokirani, piše Rojters.

    NATO je saopštio da je komandant Kfora jedini autoritet za odlučivanje u vazdušnom prostoru KiM.

    "Svaki zahtev koji je odbijen, tako je učinjeno jer nije bilo uslova gde je potrebno obezbeđivanje" naveo je KFOR u pisanoj izjavi Rojtersu, ali nisu naveli da li je zahtev KiM odbijen.

  • 16:44

    Nemačka traži uklanjanje barikada koje su postavili "srpski militanti"

    Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke traži da se što pre demontiraju barikade na severu "Kosova" i da se Srbi vrate u institucije, prenosi Reporteri pisanje austrijskog lista "Standard".

    "Posle višenedeljne spiralne eskalacije, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke zahteva da se nelegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi, a koje takođe predstavljaju bezbednosni rizik, što pre demontiraju. Veoma smo zabrinuti zbog tenzija na severu Kosova", naveo je portparol ministarstva za "Standard".

    Austrijski list navodi da su "militantni nacionalistički Srbi postavili blokade na putevima na severu Kosova".

    "U četvrtak su bile održane i demonstracije na severu Kosova tokom kojih je istaknuta velika srpska zastava. Srpski nacionalistički militanti koji su podigli barikade i organizovali demonstracije pripadaju pristalicama stranke Srpska lista, koja je pod direktnom kontrolom vlasti u Srbiji. Ona dovodi u pitanje državnost Kosova i monopol kosovske države na upotrebu sile na severu zemlje", navodi "Der Standard".

    Kako se dodaje u tekstu, poslednjih dana na severu "Kosova bilo je više nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinarima.

    "Pojačana je i retorika iz Beograda. Predsednik Aleksandar Vučić je čak razmišljao o slanju vojnih lica na Kosovo. A premijerka Srbije Ana Brnabić je na Tviteru napala nemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea. On je prethodno pozvao na demontažu barikada, koje nedeljama blokiraju drumski saobraćaj", navodi austrijski list.

  • 15:43

    Pendarovski: NATO može da drži situaciju pod kontrolom i u slučaju eskalacije

    Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da, prema procenama NATO, trupe Kfora mogu da drže situaciju na severu Kosova i Metohije pod kontrolom čak i u slučaju eskalacije, prenosi "Reporteri".

    Pendarovski je naveo da situacija na severu Kosova i Metohije nije za potcenjivanje, ali da veruje da NATO upravlja situacijom.

    "Ako NATO sa svojim vojnim snagama može da stane iza Ukrajine, zemlje od 45 miliona ljudi, koju je napala zemlja od 145 miliona ljudi, bez potcenjivanja situacije, mislim da neće biti problema ako dođe do eskalacije na severu 'Kosova'", naveo je Pendarovski.

    On je naglasio da često razgovaraju sa komandantom Kfora, jer u vojnoj misiji NATO učestvuje i 65 makedonskih vojnika.

  • 15:37

    Graovac: Kurti pokušao da uništi jednistvo srpskog naroda na severu KiM

    Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost istakao je da "kosovski" premijer Aljbin Kurti smatra predsednika Srbije Aleksandra Vučića ličnim neprijateljem, jer je Vučić, po njemu, "odgovoran" za to što Albanci ne mogu da napreduju u svojoj politici nezavisnog "Kosova".

    Prema rečima Graovca, poslanik Samoopredeljenja Armend Muja govori ono što Kurti misli, a objavljenim spiskom za hapšenje želi da se slomi otpor Srba na severu KiM.

    "Kurti je ovim otkrio svoj plan koji se već mogao nazirati, od prethodnih nedelja to traje, a to je da se on u svojoj strategiji fokusirao na sever Kosova i Metohije kao centar otpora u pokrajini, jer zna da su Srbi u ostalim delovima KiM u enklavama i da imaju manji prostor. Ali na severu KiM, Srbi su oslonjeni na centralnu Srbiju, kompaktni su, imaju svoju samoorganizaciju, imaju Srpsku listu koja je čvrsta, koja je simbol jedinstva i ono što je Kurti želeo ovim, kao i prethodnim hapšenjima Srba, je da defakto uništi jedinstvo Srba na severu i centar otpora", istakao je Graovac.

  • 15:24

    Dačić: Spisak Srba za hapšenje dokaz Kurtijeve ludosti

    Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je pojava spiska Srba sa KiM koji treba da budu uhapšeni, a među njima i starijeg sina i brata predsednika Aleksandra Vučića, još jedan dokaz ne samo ludosti onoga što radi Aljbin Kurti već i pokazatelj koliko je spreman na dalje zaoštravanje situacije.

    "Prva je da je laž da nema spiskova, kako su oni govorili, već da se na njima nalaze i članovi porodice predsednika Vučića. Druga stvar koje se potvđuje je da je glavni uzrok svih problema, glavni remetilački faktor, pretnja miru i stabilnosti region jeste Aljbin Kurti i njegova klika", poručio je Dačić.

    To je još jedna potvrda jedinstva državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem i Srpske liste, odnosno srpskog naroda na KiM.

    "Veličanstveni jučerašnji skup pokazuje kolika je snaga naroda kada se bori za slobodu i mir. Svesni smo toga da Kurti želi da protera Srbe sa KiM i time ostvari prečicu za rešavanje pitanja KiM. To mu svakako nećemo dozvoliti, a to pokazuju i kom im najviše smeta- predsednik Vučić", rekao je Dačić.

    To je sramno i nedopustivo, kazao je Dačić i dodao da očekuje najoštriju osudu međunarodne zajednice.

    "Svima je jasno da su predsednik Vučić i Srbija konstruktivan deo dijaloga Beograda i Prištine. Svi govore da je Kurti problem, ali šta rade da reše taj problem? Ćutanjem mu daju podršku da protera srpski narod sa KiM", zaključio je Dačić.

  • 15:19

    Simić: Izgubili ste politički, ali i svaki drugi kompas u slepoj mržnji

    Jedan od čelnih ljudi Srpske liste Slavko Simić, koji se između mnogih drugih našao na listi za hapšenje i progon Srba, koju je objavio poslanik Samoopredeljenja Armend Muja, poručio je da se u ovom slučaju radi o slepoj mržnji prema Srbima.

    "Izgubili ste politički, ali i svaki drugi kompas, u slepoj mržnji prema svima onima koji vole i brane Srbiju na Kosovu i Metohiji. Zato pretite jer to je jedino što znate. Nadam se da ćete posle konstruisanih insinuacija izgubiti politički i svaki drugi kredibilitet kod međunarodne zajednice", napisao je Slavko Simić.

image
VV inauguration
banner