Srbija i Balkan

Hil: Međunarodna zajednica ne osporava pravo patrijarha da uđe na "Kosovo"

Nadam se da se ovo neće ponoviti, poručio američki ambasador
Hil: Međunarodna zajednica ne osporava pravo patrijarha da uđe na "Kosovo"© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je za srpsku zajednicu važno da može da vidi patrijarha, te da se međunarodna zajednici ne protivi pravu patrijarha Srpske pravoslavne crkve da poseti Kosovo i Metohiju.

"Mislim da je to nešto osnovno za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovog pravu da uđe na `Kosovo` i sastane se sa vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti", rekao je Hil za portal "Nova".

Patrijarh srpski Porfirije je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, poručio da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma ozbiljna, kao i da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati mir po svaku cenu.

"Može se naći put u zajednički život. U ovom trenutku, bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na KiM, ja sam siguran, a u to uveravam sve na KiM, da ću, ne čekajući mnogo, biti sa njima tamo i da ćemo se zajedno moliti Bogu", izjavio je Porfirije.

Podsetimo, policija tzv. Kosova juče nije pustila automobil u kom je bio srpski patrijarh na administrativnom prelazu Merdare da uđe na prostor Kosova i Metohije, gde se on uputio uprkos dopisu Prištine da mu tamo nije dozvoljen boravak.

image