Srbija i Balkan

Deseta epizoda "Lokomotive": Od Kardašijana do toga šta se krije u Bajdenovoj garaži

Šta se to krije u Bajdenovoj garaži, kome je i zašto Račak ponovo tema, šta EU želi da postigne novim rezolucijama Evropskog parlamenta koje se tiču Srbije i Republike Srpske, kao i je li Davos i dalje mesto gde se kroji sudbina sveta, teme su u novoj epizodi podkasta
Deseta epizoda "Lokomotive": Od Kardašijana do toga šta se krije u Bajdenovoj garaži© РТ Балкан

Gost emisije je bio Dušan Dačić, diplomirani pravnik sa kojim su autori emisije Tiosav Purić i Marko Nikolić razgovarali o tome kakvi sve načini relativizacije stradanja srpskog naroda postoje na društvenim mrežama i medijima, šta znači termin agresivni multikulturalizam, kakvi ratovi se vode na društvenim mrežama - naročito na Tviteru i kako se plasira meka moć jedne zemlje uz pomoć pevača i umetnika, kao i može li Srbija da ima takav vid uticaja.

Na početku emisije autori su komentarisali šta se to nalazi u trendingu na Jutjubu u Srbiji. Tokom komentarisanja pesme "Bela Hadid", zaključak je bio da iako se radi o poznatoj svetskoj manekenki, njena priča i poreklo imaju zapravo geopolitički značaj. Poznata manekenka je više je puta u javnosti podržavala Palestinu, što predstavlja jedan vid projektovanja meke moći, koja ima za cilj da utiče na inostranom tržištu za ideje svoje otadžbine, što je gost u emisiji - Dušan Dačić objasnio kao primer fenomena da se "jezikom" neprijatelja usvoji način izražavanja, a da se ne izgubi sopstvena duša.

Podsećanja radi na sličan način deluje i poznata američka porodica Kardašijan koja pruža podršku Jermeniji, nakon čega je se u emisiji postavilo pitanje - može li Srbija da računa na takvu podršku od nekih budućih zvezda srpske emigracije.

Svetski muzički trendovi ostavili su posledice i na domaćem tržištu jer se u prvih deset najslušanijih pesama našla i jedna svetska zvezda. Za takav vid sadržaja ove nedelje bila je zadužena Šakira sa svojom novom pesmom u kojoj se obraća sada već svom bivšem mužu Žerardu Pikeu. Ovaj takozvani "distrekt" bio je zanimljiv zato što je poznata pevačica koristila određene brendove kako bi uporedila sebe sa svojim bivšim mužem. To je napravilo jedan pravi mini rat na drušvenim mrežama između firmi koje je pevačica spominjala u pogrdnom smislu, što je još jedan dokaz koliko neke na prvi pogled bezbačajne stvari mogu uticati i na ozbiljne fenomene u svetu.

Sa tema iz "muzičke geopolitike" autori su munjevito prešli na svetsku.

Afera "garaža-gejt" možda nema težinu "Votergejt" afere, ali ima potencijal da preraste u ozbiljan problem za administraciju aktuelnog predsednika, jer se u medijima pojavila dva meseca nakon prvobitnog otkrivanja, a tu je glavno pitanje je li sin predsednika Bajdena - Hanter Bajden imao pristup poverljivim dokumentima koji su se našli u porodičnoj kući na Delaveru.

Ove sedmice ni Evropski parlament nije uspeo da prođe bez novih rezolucija koje se tiču Srbije i Republike Srpske, a koje je predsednik Srbije okarakterisao kao omču oko vrata Srbiji, kao i da će 2023. godina biti odsudna za Srbiju. Dok sa jedne strane EP donosi nove rezolucije, u Prištini su odlučili da se aktuelizuje slučaj Račak. Osim što je poznat kao povod za pokretanje agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, Račak je bio i pokazatelj tadašnje medijsko-propagandne moći Zapada. Paralelno sa ovim događajima na Davosu se tradicionalno okupila takozvana ekonomsko-politička elita čiji uticaj postaje sve upitniji nakon sumiranja 2022. godine.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image