Srbija i Balkan

Srbi nemaju mira na KiM: Policija zaustavlja automobile sa KM tablicama, vraćaju ih sa prelaza

Ovog vikenda, prištinski službenici nisu pustili na Kosovo i Metohiju nekoliko vozila čija je registracija produžena krajem novembra prošle godine, nakon postizanja dogovora u Briselu
Srbi nemaju mira na KiM:  Policija zaustavlja automobile sa KM tablicama, vraćaju ih sa prelaza

Vlasnici vozila sa KM tablicama na severu Kosova i Metohije iz dana u dan sve su nesigurniji da li i pod kojim uslovima mogu da koriste svoja vozila. Do vikenda, Kosovska policija nije dozvoljavala prelaz preko Jarinja i Brnjaka vozilima sa ovim tablicama, čija je registracija produžena posle 10. decembra prošle godine. Ovog vikenda, policija je zaustavila i vratila ka centralnoj Srbiji i nekoliko vozila čija je registracija produžena krajem novembra prošle godine.

Sem ovog, jedna patrola saobraćajne policije KPS kontrolisala je juče vozila sa KM tablicama na samom ulazu u Severnu Mitrovicu, a povukli su se prema južnom delu Kosovske Mitrovice tek pošto je na putu napravljena duža kolona vozila i pošto su građani počeli da protestuju.

Sve ovo dešava se uprkos porukama iz Evropske unije da Srbija u ovom slučaju nije prekršila sporazum postignut u Briselu 23. novembra 2022. godine.

Iz tog razloga je, iz dana u dan, na putevima severa KiM, a posebno na prelazima Jarinje i Brnjak, sve je manje automobila sa KM tablicama. Onih kojima je registracija produžena posle 10. decembra nema uopšte, dok ostali koriste svoja vozila samo kada moraju. Sve ovo ljudima na severu KiM koji imaju vozila sa KM tablicama stvara ogromne probleme.

Novinarima se juče javio I. J. iz Kosovske Mitrovice koji je ispričao da je u noći između subote i nedelje vraćen sa Jarinja, iako je njegovo vozilo registrovano 23. novembra prošle godine, odnosno na dan kada je u Briselu postignut sporazum o registarskim oznakama.

Sa suprugom i maloletnom ćerkom koji su vodili kod lekara u centralnu Srbiju,  stigao je na prelaz po povratku na tzv. Kosovo, i tada mu nije bilo dozvoljeno da pređu preko Jarinja, policija mu je rekla da zabrana važi za sva vozila sa KM tablicama kojima je registracija produžena posle – 21. novembra prošle godine. Nije im pomogao ni lekarski izveštaj da su sa detetom bili kod lekara.

U nedelju, na Jarinju je zaustavljena porodica, iz Leposavića, deda, baba i dvoje unuka koji su se iz Raške vraćali kući u ovaj grad na severu Kosova i Metohije. Danijela Cuković, snaha ovih ljudi ispričala je juče za "Kosovo onlajn" da je svekru i svekrvi posle čekanja od sat i po u koloni rečeno da ne mogu da prođu jer im automobil – "nije registrovan".

"Vozilo mog svekra registrovano je na KM tablice i nova registraciona nalepnica dobijena je  29. novembra prošle godine. Policija im je na prelazu rekla da im ne važe tablice a nalepnica nije ni pomenuta. Ovo je čist teror. Zašto ih nisu obavestili kada su izašli iz pravca Leposavića, nego su im samo tražili lične karte, čak nisu tražili ni dokumenta za decu", ispričala je ova žena.

Porodica iz Leposavića je vratila vozilo prema Raškoj, ostavili su ga pored puta, a pitaju se kome sada sa se obrate, šta je sa novcem koji su dali za registraciju, šta će biti ubuduće, ne samo sa njima već i sa ostalim Srbima sa severa KiM koji imaju tablice sa KM oznakama.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, sredinom prošle nedelje, nakon zaustavljanja prvih vozila na Jarinju i Brnjaku kojima je registracija produžena posle 10. decembra, ocenio je da je reč o  "brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine", dodajući da "premijer Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova."

Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova istog dana optužio je Beograd da je „prekršio dogovor o registarskim tablicama iz novembra meseca“. Svečlja je tada potvrdio da vozilima registrovanim od decembra nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova.

"Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi izdavanje nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Na osnovu slučajeva predstavljenih na našim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum", napisao je Svečlja na Fejsbuk profilu.

Ubrzo je stiglo i objašnjenje iz EU da "Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehnički pregledi vozila sa KM registracijama ne smatraju izdavanjem novih tablica", objasnio je portparol EU Peter Stano.

"Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano.

On  je podsetio i da se Priština sporazumom u Briselu obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mera prinude protiv vlasnika KM tablica, kao i na zadržavanja "statusa kvo" sve dok se pitanje ne reši u okviru dijaloga na "održivi način".

Drugih reakcija iz EU nema, iako se problemi Srbima na severu KiM iz dana u dan nagomilavaju.

image
VV inauguration
banner