Srbija i Balkan

Grk koji je odbio da bombarduje SRJ 1999: "Kosovo" pripada pravoslavnoj Srbiji

Razorni bes i mržnja onih koji uništavaju svetnje SPC "utopili su svet u krv", rekao je bivši kapetan grčke ratne mornarice
Grk koji je odbio da bombarduje SRJ 1999: "Kosovo" pripada pravoslavnoj Srbijiwww.globallookpress.com © Thomas Brey/dpa

Bivši kapetan grčke ratne mornarice Marinos Ricudis poručio je da tzv. Kosovo pripada pravoslavnoj Srbiji i da su pirati ti koji uništavaju kulturu i svetinje, a ne civilizovani ljudi.

On je to napisao na svom Fejsbuk profilu komentarišući video na kome je prikazano kako Albanci na Kosovu uništavaju srpske manastire i skrnave pravoslavnu svetinju.

"Uništavaju ih neprijatelji, koji nemaju nikakve veze sa korenima ove civilizacije. Uništavaju, jer nikada u životu nisu imali civilizaciju", rekao je Ricudis.

Zaključio je da su njihov razorni bes i mržnja "utopili svet u krv".

Inače, Ricudus koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine

"Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod", rekao je pre dvadeset četiri godine Grk.

Zbog odbijanja da izvrši naređenje, kapetanu Ricudisu je suđeno pred vojnim sudom. Čitavo suđenje su pratili brojni protesti, a stotine Grka je dolazilo ispred suda da bi ga pozdravilo u trenutku kada ga vojna policija uvodi ili izvodi iz sudnice. Ricudis je na suđenja dolazio nasmejan.

Vojni sud u Pireju ga je osudio 21. aprila 1999. godine na dve i po godine zatvora.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odlikovao Ricudisa, na predlog patrijarha srpskog Irineja Ordenom Svetog cara Konstantina.

Prilikom uručivanja odlikovanja, blaženopočivši patrijarh srpski Irinej istakao je značaj Ricudisovog čina.

"Gospodin Ricudis je bio u situaciji da učestvuje u sramnom napadu na našu zemlju 1999. godine. Kao komandant vojnog broda stigao je u Jadransko more, ali mu savest nije dozvolila da ispuni ono što je bio dužan da učini", rekao je blaženopočivši Patrijarh srpski Irinej

Nakon uručenja ordena, Ricudis nije krio sreću zbog zahvalnosti srpskog naroda i priznanja SPC.

"Nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kad sam odbio da učestvujem u ratu protiv srpskog naroda, doživeti blagodarnost i zahvalnost srpskog naroda i moje pravoslavne braće. Velika je čast što primam priznanje od vas - časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene", istakao je bivši grčki kapetan.

U Beogradu je dobio mural sa svojim likom, u Nišu ulicu, a u Rumi jedan park nosi ime po njemu, što rado deli na Fejsbuk profilu.

Čovek koji je na najbolji način opisao povezanost i ljubav između Srba i Grka, sa velikim zadovoljstvom je postavio sliku table sa njegovim imenom, uz kratak komentar na čistom srpskom jeziku, na ćirilici.

"Život ima mnogo puteva", piše ispod Ricudisove objave. 

I danas pruža podršku srpskom narodu, iako mu je odluka da podrži Srbiju u trenutku kada je praktično čitav svet bio protiv nje donela probleme, Ricudis je ponosan na nju.

"Ponosan sam što sam podržao Srbiju u borbi protiv svih. Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja", rekao je pre dve godine.

Pre nekoliko godina, na Ricudisov rođendan u Beogradu osvanuo je mural sa njegovim likom. Građani Srbije su mu još jednom zahvalili za herojskom činu oslikavanjem njegovog lika sa zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu.

"Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka – Srbija bliže nego ikada", napisao je tada Ricudis Fejsbuku.

image