Srbija i Balkan

Dačić se sastao sa Erdoganom: Srbija i Turska faktor mira i stabilnosti u regionu

Ivica Dačić kaže da nije realno očekivati da će "Turska promeniti svoje mišljenje o pitanju statusa Kosova", ali da je izuzetno bitno to što je Erdogan rekao da njega jedino zanima mir i stabilnost u regionu
Dačić se sastao sa Erdoganom: Srbija i Turska faktor mira i stabilnosti u regionu© Танјуг/Служба са односе са јавношћу председника Турске

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas se u predsedničkoj palati u Ankari sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i poručio da su dve zemlje faktor mira i stabilnosti u regionu.

"Svi sastanci su protekli u atmosferi konstatacije da su naši odnosi u usponu, da su možda čak i na istorijskom maksimumu. To se ogleda i u političkim odnosima, a i u ekonomskim. Naša razmena je 2,5 milijarde godišnje, a zadatak koji smo postavili je da dođemo do pet milijardi, možda i više", istakao je Dačić.

Najveće dostignuće je, kazao je Dačić, što smo jedni drugima partneri i što nismo deo problema u regionu, već smo "i jedni i drugi faktor mira i stabilnosti".

"Turska je obećala da će i ona uticajem da doprinese na Prištinu da poštuje sve ranije dogovorene obaveze, da se čuva mir i stabilnost, izbegavaju incidenti i da se pokuša da se dođe do političkog dogovora. Naše opredeljenje je da sačuvamo bezvizni režim sa Turskom, bez obzira što postoje pritisci iz Evropske unije", naveo je Dačić.

Podsetio je da su Srbija i Turska potpisale sporazum o putovanju bez pasoša, odnosno samo sa ličnim kartama. U tom smislu, kaže Dačić, ne bismo smeli da dozvolimo da idemo korak unazad, da ponovo vraćamo vize. Zato će Srbija u parlamentu ratifikovati sporazum o putovanju sa ličnim kartama.

Napomenuo je da je Erdogana pozdravio u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su obavili telefonski razgovor.

"Erdogan je rekao da je Vučić njegov veliki prijatelj i da će gledati da dođe u februaru u posetu Srbiji, iako je to dosta teško imajuću u vidu da ih čekaju izbori", kazao je Dačić.

Napomenuo je da nije realno očekivati da će "Turska sada promeniti svoje mišljenje o pitanju statusa Kosova", ali da je izuzetno bitno to što je Erdogan rekao da njega jedino zanima mir i stabilnost u regionu.

"To znači da on će u svim razgovorima, ali i drugi zvaničnici, u svim razgovorima sa Prištinom isticati da je neophodno da se sačuva mir, dijalog, poštovanje svih dogovora i da nema incidenata. To je za nas dovoljno da neko napravi takav uticaj, da ljudi u Prištini ne misle da uživaju podršku u tome da opstruišu mirovne dogovore i da ugrožavaju mir i stabilnost u regionu", istakao je ministar spoljnih poslova.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu koji je ranije danas razgovarao sa Dačićem.

Čavušoglu i Dačić su na konferenciji za medije izjavili da svedočimo "zlatnom dobu" odnosa Srbije i Turske, kao i da će oni i dalje nastaviti da se razvijaju u istm pravcu.

Dačić je tom prilikom poručio da bi Srbija volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u regionu i da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM.

"To znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima", rekao je Dačić nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Dačić je razgovarao i sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske, Mustafom Šentopom, a obišao je i Ataturkov mauzolej gde su položeni venci.

image