Srbija i Balkan

Vuletić: Oproštajna poseta predsednika Češke ima simbolički značaj

Srbija bi, prema Vuletićevom mišljenju, mogla biti jedna od zemalja medijatora u konfliktu u Ukrajini, na šta je, između redova, ukazao Zeman
Vuletić: Oproštajna poseta predsednika Češke ima simbolički značaj© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Češke Miloš Zeman boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji, koja je bila i njegova poslednja zvanična poseta, a njega će na mestu predsednika zameniti general u penziji Petar Pavel.

Profesor sociologije Vladimir Vuletić ukazao je na simbolički značaj te posete, prenosi Radio televizija Srbije:

"Sama činjenica da je izabrao Srbiju za poslednju posetu, nešto govori. Te posete, prva i poslednja, imaju simbolički značaj i za njih se biraju zemlje i domaćini koji imaju posebnu važnost za predsednika ili zemlju kojom predsedava", istakao je Vuletić.

Srbija bi, prema Vuletićevom mišljenju, mogla biti jedna od zemalja medijatora u konfliktu u Ukrajini, na šta je, "između redova", ukazao predsednik Češke: "Srbija je uspela da zadrži balansiran odnos i ostane neutralna u sukobu, a danas-sutra, ako dođe bar do pokušaja primirja, biće važno da postoje određene zemlje i političari koji su stekli poverenje obe strane", naveo je Vuletić.

Vuletić je ukazao i na ličnu dimenziju Zemanove posete i na njegovu hrabrost da "pred svetskim medijima izrazi razumevanje za Srbiju", što se, kako kaže sociolog, može nabrojati na prste jedne ruke.

Češka je priznala nezavisnost tzv. Kosova, ali nije odobrila slanje ambasadora u Prištinu.

"Predsednik (Zeman) je uspeo da učini ono što mu je u ingerenciji, ali tamo predsednik nema velika ovlašćenja, pogotovo u toj oblasti, a Češka je vodila računa i o svojim interesima", zaključio je Vuletić.

image