Srbija i Balkan

Spajić: Tema nezavisnosti "Kosova" je iza nas, nikada nisam živeo u Srbiji

Kandidat za predsednika Crne Gore Milojko Spajić rekao je da je spoljnopolitički pravac Crne Gore potpuno utvrđen i da se neće pomerati ni centimetar
Spajić: Tema nezavisnosti "Kosova" je iza nas, nikada nisam živeo u Srbijiwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, čiju je kandidaturu za predsednika Crne Gore podržao glavni odbor tog pokreta, izbegao je da precizno odgovori na pitanje da li bi, ukoliko bi mogao, ukinuo odluku kojom je Crna Gora priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Spajić je za podgoričke "Vijesti" rekao da "treba gledati u budućnost", te da je tema tzv. Kosova "iza njih".

"Nisam siguran da Srbija to sad zahteva od nas. Mislim da nam je potpuni fokus na evropskim integracijama, spoljnopolitički pravac je potpuno utvrđen. Nećemo se ni centimetar pomerati od tog jednog pravca. To su teme koje su iza nas, treba gledati u budućnost", rekao je Spajić.

On je, na pitanje da li ima dvojno, odnosno državljanstvo Srbije, rekao da se kao i većina građana Crne Gore u "vrlo bliskoj Srbiji" jako lepo oseća, ali je naglasio da u njoj nikad nije živeo. 

"Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj i uvek sam bio na radnoj ili školskoj vizi. Moj stalni boravak je uvek bio vezan za Crnu Goru", naveo je Spajić.

Kako je rekao, očekuje podršku od građanskih i manjinskih partija na parlamentarnim izborima.

Upitan da li bi hipotetički podržao kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića, ukoliko bi on ušao u drugi krug predsedničkih izbora, Spajić je rekao da potpuno isključuje tu mogućnost.

"Idemo na pobedu, možda čak i u prvom krugu, tako da možda se drugi krug i ne desi", rekao je Spajić.

On je dodao da je "Crna Gora 2030." vizija evropske, moderne, građanske, ujedinjene Crne Gore.

Glavni odbor Pokreta Evropa sad jednoglasno je danas odlučio da Spajić bude kandidat na predsedničkim izborima.

Spajić je na konferenciji za novinare, nakon sednice glavnog odbora, rekao da očekuje podršku Demokrata i Građanskog pokreta Ura.

Osim odluke o predsedničkom kandidatu, Glavni odbor pokreta pozdravio je politički dogovor parlamentarnih subjekata o imenovanju sudija Ustavnog suda. Glavni odbor PES-a je utvrdio da se, rešenjem institucionalne krize, stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, te onemogućava zloupotreba u izbornom procesu za predsednika Crne Gore.

image
VV inauguration
banner