Srbija i Balkan

Kurti: Razgovaraću s Vučićem samo u kontekstu francusko-nemačkog predloga

Premijer privremenih prištinskih institucija ponovio je da u centru sporazuma o normalizaciji odnosa mora da bude "međusobno priznanje"
Kurti: Razgovaraću s Vučićem samo u kontekstu francusko-nemačkog predloga© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da se sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali samo kako bi razgovarao u kontekstu evropskog plana, tj. o francusko-nemačkom predlogu.

"Ovaj sastanak može da se održi u kontekstu francusko-nemačkog predloga. Spreman sam da sednem i razgovaram", rekao je Kurti u intervjuu za "Juronjuz Albanija".

Ocenio je da je Šolc–Makronov plan kao pregovarački okvir, iza kojeg je stala i Evropska unija, "dobra osnova za dalje diskusije i solidna platforma za napredovanje", ali i dodao da se dogovor o tom predlogu ne može postići bez nove runde pregovora i da on nije konačan sporazum.

Kurti veruje da je izvesno postizanje dogovora jer je međunarodno insistiranje pojačano, ali i kaže da su u Beogradu shvatili da "ne mogu da se dogovore sa mnom na štetu Kosova".

Ponovio je stav Prištine da u centru sporazuma o normalizaciji odnosa mora da bude "međusobno priznanje" – i to i de fakto i de jure priznanje.

"Smatramo da je priznanje pet država EU koje još nisu priznale Kosovo veoma važno. Dakle, ako ne možemo da imamo mesto u Ujedinjenim nacijama, kao što su dobile dve Nemačke, moramo da damo sve od sebe da na našoj strani budu Španija, Slovačka, Grčka, Rumunija i Kipar. Postalo je besmisleno da nas pet od 27 zemalja Evropske unije i četiri članice NATO-a ne priznaju ni 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti", izjavio je Kurti za "Juronjuz Albanija".

O Zajednici srpskih opština ponovio je da nije prošla "test" tzv. Ustavnog suda i da je to jedini od 33 sporazuma potpisana u Briselu koji je poništen na sudu.

Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi i da Srbija nije ispunila dve trećine tih sporazuma. Ali to, po njegovim rečima, nije glavni problem već prvo treba rešiti pitanje nacionalnih manjina u "našim zemljama".

Kurti je još jednom ponovio da ako Beograd traži ZSO na KiM, isto treba da primeni i za albansku manjinu u Srbiji.

image
VV inauguration
banner