Srbija i Balkan

EU uzela u obzir primedbe Kurtija na ZSO: Šole pozdravlja odluku "Kosova"

Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, rekao je portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano
EU uzela u obzir primedbe Kurtija na ZSO: Šole pozdravlja odluku "Kosova"© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Evropska unija uzela je u obzir komentare premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

"I diskusije i predlozi o tom pitanju treba da se razvijaju u okviru dijaloga", izjavio je portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano za prištinsku "Kohu".

On je u petak istakao spremnost evropskog bloka da omogući razgovore o ZSO, tokom predstojećih sastanaka, navodeći da je dijalog prostor gde strane mogu da vode diskusije i daju predloge u vezi sa formiranjem ZSO.

"Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini Kosova, 2. februara. U okviru dijaloga je i forum na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da olakša razgovore o Zajednici na budućim sastancima dijaloga", rekao je Stano.

Kurti je ranije izneo šest uslova za formiranje ZSO.
Vlada u Prištini je u petak saopštila da na narednim sastancima očekuju da će se ta pitanja rešavati u okviru evropskog predloga.

"Pred nama je evropski predlog za koji smo rekli da je prihvatljiv kao dobra osnova za dalje razgovore i solidnu platformu za napredovanje. Očekujemo da će naredni sastanci u Briselu, kad god se održe, biti dobra prilika da se pozabavimo pitanjima u okviru evropskog predloga koja se odnose na međunarodne garancije, mehanizme implementacije i vremenski redosled", rekao je portparol vlade Perparim Krieziju.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je uputio poziv "liderima (iz Beograda i Prištine) da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali (evropski) predlog".

Šole: Pozdravljamo odluku "Kosova"

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole pozdravio je odluku "Kosova" da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz posredovanje EU.

Šole, koji je razgovarao sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, naveo je da "nam je sada potrebna implementacija (dogovorenog) da bismo obezbedili značajne koristi za obe zemlje."

image