Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Koje bi kamikaza-dronove Srbija mogla da kupi

Ključna rečenica predsednika Srbije Aleksandara Vučića tokom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne tehnike Ideks 2023 u Abu Dabiju, je da se danas u svetu svi besomučno naoružavaju, te da Vojska Srbije mora da bude mnogo jača, i da znatno poveća svoju borbenu gotovost
RT Balkan analiza: Koje bi kamikaza-dronove Srbija mogla da kupiGetty © Ethan Miller

U cilju jačanja svoje borbene gotovosti, Vojska Srbije planira da iz sektora domaće namenske industrije kupi oko 200 teških vozila i oruđa, od oklopnih vozila "miloš", preko oklopnih transportera "lazar 3", modernizovanih osnovnih borbenih tenkova (pretpostavka M-84 AS1/2), modernizovanih samohodnih haubica 2S1(M) "gvozdika", do modernizovanih višecevnih lansera raketa "Oganj" na modularnoj platformi točkašu koji će biti uvezani sa transportno lansirnim kontejnerima sa raketama "alas".

Prema proceni predsednika Vučića ovaj paket naoružanja bi Srbiju trebalo da košta oko 300 miliona evra, sa tim da je najavio i dodatno ulaganje od oko 100 miliona evra za modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta srpske vojne industrije, koja će u narednom periodu morati da bude znatno efikasnija, tačnije da odgovori na pojačanu potražnju od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Fokus na bespilotne letelice

Tokom posete izložbenom štandu srpske vojne industrije, predsednik Srbije je posebnu pažnju obratio na razvojne projekte udarnih bespilotnih letelica u domaćem razvoju, gde se informisao o njihovom trenutnom statusu i projekcijama, kada bi prvi modeli mogli da uđu u operativno naoružanje Vojske Srbije.

Sudeći po njegovim reakcijama, stvorio se utisak da on nije preterano zadovoljan brzinom razvoja ovih projekata koje tek očekuje zahtevna faza testiranja i potencijalne verifikacije Tehničkog opitnog centra, što je neophodno pre započinjanja bilo kakve serijske proizvodnje, i usvajanja u jedinice.

Takođe, izneta je i bojazan da fabrike u okviru namenske industrije, neće moći da odgovore potrebama Vojske Srbije kada je u pitanju opremanje bespilotnim letelicama, jer se pominju brojke od nekoliko hiljada jedinica.

Opšti je zaključak da namenska industrija ima dobre projekte kada je u pitanju razojni program bespilotnih letelica, ali da njihova realizacija u kontekstu današnje situacije, koja zahteva urgentno opremanje, ne ide traženim tempom, gde je upitna i sposobnost za masovnu proizvodnju.

Stoga je Srbija prinuđena da vremenski vakum dok se ne završe projekti domaće industrije i osposobe kapaciteti za masovnu proizvodnju, popuni nabavkom bespilotnih sredstava od proizvođača iz inostranstva.

Među prilično velikom konkurencijom koja je prikazana sa sajmu Ideks, izbor je pao na domaćina UAE sa kojim Republika Srbija poslednjih godina ima veoma razvijene bilateralne odnose. Predsednik Republike Srbije je najavio da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova "samoubica", koji će veoma brzo stići u Srbiju.

"To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi se nadamo da već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima u Abu Dabiju.

Šta bi Srbija mogla da nabavi iz UAE

Konkretni modeli kamikaza-dronova koje će Srbija nabaviti od UAE nisu poznati, ali se pretpostavlja da se radi o programu koji je na Međunarodnom sajmu naoružanja Ideks 2023 predstavio domaći konglomerat "Edž" (Edge) koji okuplja grupu kompanija koja se bave razvojem i proizvodnjom savremenog naoružanja i vojne tehnike, koje pokrivaju praktično sve vidove i rodove koji danas egzistiraju u savremenim oružanim snagama.

Grupa "Edž" u svom arsenalu poseduje širu paletu dronova različitih kategorija, gde tzv. "dronovi-ubice" zauzimaju važno mesto. Prvu grupu taktičkih dronova-kamikaza čini porodica "hanter" (Hunter) koje se međusobno razlikuju po dimenzijama, efektivnom dometu i količini ubojnog tereta koji mogu da nose. Proizvođač tih letelica je kompanija "Halkon", koja je deo koncerna "Edž".

Najinteresantniji modeli ove serije su varijante "hanter 2/hanter 2S", "hanter 5" i "hanter 10" koji bi bili dobro rešenje za opremanje Vojske Srbije.

Sve "hantere" pokreću električni motori na baterije koje obezbeđuju visoke letno-tehničke karakteristike drona u vremenskom intervalu 30-40 minuta. U zavisnosti od varijante, dron je u stanju da brzo dostigne visinu od 800-2.500 metara. Prilikom bojeve upotrebe, letelica se lansira iz specijalnog kontejnera (može biti prenosni, ili na samohodnoj platformi), gde preko upravljačkog modula koji radi na principu MITL (akronim od man-in-the-loop) napada zemaljske ciljeve u radijusu od pet do 30km. Težina bojeve glave zavisi od varijante letelice, i kreće se u rasponu od 1,8-10 kg.

Procena je da su ovi dronovi naoružani standardnim parčadno-razornim bojevim glavama koje se aktiviraju na određenoj visini radi povećanja efekta ubojnog dejstva, a gabaritnije verzije letelica i sa kumulativnim bojevim glavama, koje mogu da se upotrebe u borbi protiv neprijateljske oklopne borbene tehnike.

Radi se o letelicama koje su jednostavne za upotrebu, i kako navodi proizvođač, veoma precizne i efikasne, posebno protiv neprijateljske žive sile u zoni linije razdvajanja, i bližoj/taktičkoj dubini fronta.

Ovde je potrebno izdvojiti varijantu taktičke letelice koja nosi oznaku "hanter 2S" koji ima sposobnost grupnog napada u kome učestvuje više dronova. Međusobnu koordinaciju obezbeđuju elementi veštačke inteligencije koje poseduju ove letelice, a njihovi protokoli omogućavaju međusobnu razmenu informacija u realnom vremenu. Tako se oblikuje forma "jata/roja" koja detektovani neprijateljski cilj može napasti iz više pravaca, uspešno probijajući odbranu.

Još interesantniju grupu tzv. "dronova-ubica" čini porodica "šedou" (Shadow) kompanije „Adasi“, sa GPSS/optoelektronskim navođenjem. Radi se o operativno-taktičkim dronovima čiji efektivni domet može da dostigne daljinu i do 300km. Ove letelice su u odnosu na porodicu dronova-kamikaza "hanter" znatno veće, i u stanju su da nose 2.5 do pet puta teže bojeve glave.

Pokreće ih turbomlazni motor, a postoji i verzija sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji obezbeđuje letelici devet sati neprekidnog leta.

Ovde je posebno interesantna verzija "šedou 25" koja je u stanju da pogodi neprijateljski cilj na daljini i do 250km, sa prosečnom brzinom letenja od 450 kilometara na čas, čime se bitno skraćuje vreme od momenta lansiranja, do dolaska na cilj. Ove letelica je naoružana bojevom glavom mase do 25kg. Poseduje parčadno-razornu bojevu glavu usmerenog dejstva koja se aktivira na visini od 50 metara iznad cilja, gde se sa ogromnim brojem fragmenata ostvaruje njegovo maksimalno pokrivanje.

Dronovi-kamikaze "šedou 25" se mogu upotrebiti protiv širokog spektra zemaljskih ciljeva i objekata u dubini neprijateljske teritorije. Zahvaljujući niskoj putanji leta, koja podseća na krstareću raketu, "šedou 25" je idealan za upotrebu u zonama koje su pokrivene neprijateljskim radarsko-osmatračkim kapacitetima i sredstvima PVO.

Ukratko, ovaj dron je veoma upotrebljiv za napade na veoma važne neprijateljske ciljeve (komandna mesta, čvorišta veze, radarsko-osmatračke sisteme, sofisticiranu borbenu tehniku i sl).

Kompanija „Halkon“ je razvila varijantu ove letelice s oznakom "šedou 50-TJ" koja ima elemente veštačke inteligencije, za napad u "roju". Efektivni domet drona je 295km i može da nosi bojevu glavu mase 50+ kg. Njegova osnovna namena je iznenadni napad na izuzetno važne ciljeve u dubini neprijateljskog fronta, u cilju nanošenja maksimalne štete.

Srpskoj vojsci može da bude interesantan i model kompanije „Halkon“ RV-24 koji je namenjen za napade na zemaljske ciljeve koji su udaljeni do 280km. Na cilj se navodi pomoću satelita (GPS/GLONASS)+ opciono se može instalirati optoelektronski blok opreme za navođenje.

Po gabaritima spada u letelice srednje klase (nešto između familije dronova "hanter" i "šadou"). U stanju je da nosi bojevu glavu težine do osam kilograma.

Efikasan je protiv različitih zemaljskih ciljeva, a posebno protiv neprijateljske žive sile koja je grupisana. Takođe može da uništi sofisticiranu borbenu tehniku neprijatelja, artiljerijsko-raketna sredstva, njegove logističke kapacitete. Ekonomičan motor mu obezbeđuje neprekidan let u trajanju od četiri časa, što mu omogućava da pretražuje teren, i usmeri se na najranjiviji cilj.

"Pametne" minobacačke mine

Emiratski konlgomerat "Edž" nudi i jeftinije modele iz svoje produkcije, tačnije visokopreciznu modularnu "lutajuću" municiju koja za osnovu ima minobacačke mine. To se pre svega odnosi na porodicu "raš" u varijantama 1M, 2M i 2H.

Ova municija se koristi sa vazdušnih platformi (integracija sa standardnim borbenim avionima/helikopterima i udarnim bespilotnim letelicama) i na cilj se navodi u kombinovanom režimu rada satelit/inercijalno navođenje, a moguća je iteracija koja se navodi pomoću laserskog snopa.

Idealan je za napade na tačkaste ciljeve u neprijateljskom rasporedu, mitraljeska i snajperska gnezda, vatrene pozicije sa oruđima za vatrenu podršku, gde je posebno ubojit protiv neprijateljske žive sile.

Opremanje do kraja ove godine

Prema izjavama koje su došle sa najvišeg nivoa, Vojska Srbije će već ove godine usvojiti u svoje naoružanje prve modele tzv. "kamikaza-dronova" što će bitno uticati na povećanje njenih operativnih mogućnosti za izvođenje borbenih dejstava kako u fazi napada, tako i fazi odbrane.

Ovakav tip naoružanja može neprijatelju naneti značajne gubitke, posebno u živoj sili, i generisati panika u njegovim redovima. U zavisnosti od nabavljenog paketa, moguće je listu ciljeva proširiti i na teža oklopna borbena sredstva, utvrđene objekte, objekte kritične infrastrukture koji se nalaze daleko iza prvih linija fronta.

Posebno treba istaći da u ovom momentu ne postoji efikasna zaštita od ovih sredstva pa se njihova nabavka čini opravdanom.

Radarsko-osmatrački sistemi u okviru PVO imaju problema sa njihovom detekcijom (mala odrazna površina) a često su protivvazduhoplovne rakete toliko skupe u odnosu na bespilotne letelice, da je njihova upotreba nerentabilna.

Važno je istaći da je srpska vojna industrija u koordinaciji sa privatnim kompanijama ušla u sferu razvoja bespilotne flote i da simultano radi na više projekata što bi u bliskom vremenskom periodu moglo da stvori solidnu bazu za opremanje bezbednosnih snaga Republike Srbije domaćim sofisticiranim sredstvima, i otvori ozbiljan prostor za izvoz, što bi donelo odlične ekonomske efekte posebno ako se uzme u obzir trenutna situacija u svetu.

image