Srbija i Balkan

Decenija bežanja od formiranja Zajednice srpskih opština

Upravljački tim za izradu Nacrta statuta ZSO, kako je i dogovoreno u Briselu, svoj deo posla obavio je još pre skoro pet godina i o tome izvestio EU
Decenija bežanja od formiranja Zajednice srpskih opština© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic File

Formiranje Zajednice srpskih opština, deset godina posle dogovora u okviru Briselskog sporazuma, bilo je mrtvo slovo na papiru zahvaljujući izbegavanju prištinske strane da ispuni svoje obaveze, podsećaju "Večernje novosti".

Dokument koji su 2013. potpisali tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik vlade tzv. Kosova Hašim Tači, u prisustvu evropske predstavnice Ketrin Ešton, ima 15 tačaka od kojih se gotovo polovina odnosi na ZSO.

Prema dogovorenom, Zajednica opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo treba da bude uspostavljena na osnovu Statuta, dok se može raspustiti samo na osnovu odluke opština učesnica. Sporazumom je regulisano i da Statut usvaja konstitutivna skupština, koju će činiti izabrani članovi skupština opština članica.

Dve godine kasnije, 2015, usaglašeni su ključni elementi u 22 tačke, prema kojima su nadležnosti ZSO: jačanje lokalne demokratije, obavljanje punog nadzora radi razvoja lokalne ekonomije, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog planiranja.

Shodno dogovorenom, ZSO treba da ima Skupštinu, predsednika koji je predstavlja pred centralnim vlastima i izvan Kosova, potpredsednika, Savet, Odbor, administraciju, Kancelariju za žalbe, dok bi sedište trebalo da bude određeno statutom.

Ovim je omogućeno i usvajanje mera radi poboljšanja lokalnih uslova života povratnika na Kosovu, promovisanja i zastupanja pitanja koja su u zajedničkom interesu opština članica.

Upravljački tim za izradu Nacrta statuta ZSO, kako je i dogovoreno u Briselu, svoj deo posla obavio je još pre skoro pet godina i o tome izvestio EU. Međutim, tim u kojem je bilo četvoro Srba, nije bio u mogućnosti da se sastane sa odborima za implementaciju kako bi ih upoznali s tekstom, pišu "Novosti".

Dakle, još aprila 2018. godine EU je dala rok da se Nacrt statuta izradi za četiri meseca i on je istekao 4. avgusta. Posle ovog datuma upravljački tim je upozoravao Brisel da je u svakom trenutku u mogućnosti da predstavi tekst, što mu nije omogućeno do danas.

Kako ni početkom prošle godine nije prihvaćen zahtev da se Nacrt predstavi na visokom nivou, a posle decenije izbegavanja da tema ZSO bude napokon zaokružena, uz podršku istih evropskih i američkih partnera tzv. Kosova, nemačka fondacija "Fridrih Erbert" predstavila je svoju verziju statuta Zajednice.

Začkoljica ove platforme leži u tome što po njoj ZSO mora da bude u skladu sa zakonima i ustavom nazovidržave Kosovo, ističu "Novosti".

Nejasno je pak kako to da je fondacija "Fridrih Ebert" bez poziva i ovlašćenja izradila nacrt ZSO, iako angažovanje nevladinih organizacija nije predviđeno ni Briselskim sporazumom, potpisanim pre više od deset godina, ni Sporazumom o Zajednici srpskih opština iz 2015. godine. Čak pokušava da da "novo" i pravno neutemeljeno tumačenje potpisanih dokumenata.

image
VV inauguration
banner