Srbija i Balkan

Albanski lobisti u Vašingtonu: Slabljenje pregovaračke pozicije Srbije

Ugovori koje su Albanci sklopili sa jakim lobističkim kompanijama povezuju Prištinu i Tiranu, ali kosovski Albanci u svojoj "kvoti" nose i Albance tzv. preševske doline, kažu analitičari
Albanski lobisti u Vašingtonu: Slabljenje pregovaračke pozicije SrbijeGetty © Chip Somodevilla

Poseta Vašingtonu narodnog poslanika u Skupštini Srbije Šaipa Kamberija i delegacije iz tzv. preševske doline pojačala je lobiranje u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Belgiji i Švajcarskoj, piše dnevni list "Politika".

U ovim zemljama se u predizbornim kampanjama "kupuju" kandidati za poslanike u opštinama ili kantonima, a iza ove koordinisane akcije albanske dijaspore i političara stoje lobističke grupe iz SAD, navodi list. 

Delegacija Albanaca govorila je pred američkim Senatom o navodnoj ugroženosti i diskriminaciji etničkih Albanaca na jugu Srbije od strane Beograda, a put je zvanično plaćen iz budžeta tzv. Kosova. 

Ambasador Srbije u Americi Marko Đurić kaže da nivo i ozbiljnost sastanaka koje su ovaj put dobili srpski poslanik Šaip Kamberi i monoetnička delegacija s jugoistoka Srbije nisu za potcenjivanje. 

"Ova poseta rezultat je rastuće i obnovljene lobističke aktivnosti koja se naslanja na delovanje Prištine. Takođe, na osnovu saznanja kojima raspolažemo u ambasadi Srbije, gotovo svi sastanci ovog srpskog parlamentarca koji u Narodnoj skupštini predstavlja naše sugrađane albanskog porekla, korišćeni su za iznošenje teških i neosnovanih optužbi na račun naše zajedničke otadžbine", izjavio je ambasador za "Politiku".

On ističe da Kamberi i delegacija prilikom dolaska u Vašington nisu kontaktirali ambasadu Srbije, te da im je agenda bila nacionalistička, usmerena ne na afirmaciju položaja Albanaca, već zasnovana na neutemeljenim kritikama na račun Srbije, "uz korišćenje dobro poznate matrice iz devedesetih".

"Preševska dolina" u paketu sa Tiranom i Prištinom

Ipak, argumenti mogu da budu jači od novca, podseća list i navodi da su prilikom lobiranja za ulazak u Unesko i Interpol, Albanci isplatili više od milion i po dolara lobističkoj grupi "Balard partners", ali bezuspešno.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, kaže da su Albanci angažovali vrlo uticajne lobiste u SAD i da oni u svoj paket stavljaju i tzv. preševsku dolinu.

On ističe za "Politiku" da je to dobra lobistička taktika i da ugovori koje su sklopili sa jakim lobističkim kompanijama povezuju Prištinu i Tiranu, ali da kosovski Albanci u svojoj "kvoti" nose i Albance tzv. preševske doline.

"Simptomatično je koliko su oni koordinisani, jer imaju veoma dobre mentore. Pre izvesnog vremena je upravo Kurti tražio da Albanci u 'preševskoj dolini' imaju ista prava kao Srbi na KiM i nije slučajno poklapanje tajminga između dijaloga koji se vodi u Briselu i lobiranja koje kosovski Albanci plaćaju za posetu Kamberija i njegove ekipe u Vašingtonu", kaže Vuković i dodaje da je cilj da se time oslabi pregovaračka pozicija Srbije. 

image