Srbija i Balkan

Hil opet o sankcijama Rusiji: Srbija treba da proguta gorku pilulu odmah

Američki ambasador u Srbiji danas je pokušao da negira izjavu koju je dao juče u Novom Pazaru
Hil opet o sankcijama Rusiji: Srbija treba da proguta gorku pilulu odmah© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil tražio je juče, kako je to preneo novopazarski radio Sto plus za koji je dao intervju, da Srbija uvede sankcije Rusiji, navodeći da će morati da donese odluku jer zbog "neuvođenja plaća visoku cenu".

Danas je pak pokušao da negira svoju izjavu rekavši da nije upotrebio reč mora, već je predložio da se se Srbija usaglasi sa politikom EU.

"Ja nikada nisam upotrebio reč mora, ono što ja predlažem, s obzirom da je Srbija na evropskom putu i da će Srbija pre ili kasnije tamo stići, da je potrebno da se usaglasi sa politikom EU i neophodno je da ako treba da proguta neku gorku pilulu da to učini odmah", rekao je ambasador tokom posete Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", prenosi Tanjug.

Podsetimo, prema poglavlju 31 sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji od zemlje kandidata za članstvo se traži da uskladi spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa Unijom. Usvajaju se odluke kojima se definiše odnos EU prema određenim pitanjima i mere za sprovođenje Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, uključujući i sankcije.

Dakle, i kad američki ambasador kaže da bi Srbija trebalo da uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom to ima isto značenje kao da je rekao da mora da uvede sankcije Rusiji.

Hil je rekao da su sve zemlje pre svega u Evropi shvatile da ne može da se dozvoli Rusiji da čini onakve stvari kakve vidimo da čini svom susedu i da i Srbija treba da se pridruži tim zemljama koje su to razumele.

image