Srbija i Balkan

RT Balkan u Podgorici uoči predsedničkih izbora: TV duel bez prijateljske atmosfere, ko je pobedio?

Mislim da je opšti utisak da se Đukanović sve vreme branio, da je bio u defanzivnoj poziciji, i da su bile česte situacije kada nije uspevao da odbrani svoju poziciju, kaže politikolog Vladimir Pavićević
RT Balkan u Podgorici uoči predsedničkih izbora: TV duel bez prijateljske atmosfere, ko je pobedio?© Зоран Шапоњић

"Milo! Nego ko?"

Magistralom kroz Crnu Goru, od Bijelog Polja preko Mojkovca i Kolašina ka Podgorici dominiraju već danima bilbordi sa Milovom slikom i kratkim, ali, ubitačnim pitanjem – "Nego ko?" I kratkom porukom – "evropski državnik, naš predsjednik".

Pojave se tu i tamo, pored puta, na bilbordima i Andrija Mandić, Bečić ili Milatović, ali, Đukanovićevih slika je, čini se,  najviše. Ili su postavljene na najboljim mestima.

U centru Podgorice, na Trgu nezavisnosti, danas pre podne, majstori su montirali veliku binu sa koje će se Podgoričanima večeras u 19 sati obratiti Andrija Mandić, kandidat DF-a za predsednika Crne Gore. Odmah iza bine opet su Milove slike i poruke – "Nego ko?", malo dalje su i Bečićevi posteri, i njegova predizborna poruka – "Časti mi!", a ima i predizbornih plakata Jakova Milatovića i njegovim sloganom – "Uspjećemo".

Takođe u 19 sati večeras, samo u "Bemaksovoj" dvorani u Podgorici, završnu konvenciju imaće Milo Đukanović i njegov DPS.

Nepun dan posle predizbornog TV duela Đukanovića i Mandića, na ulicama Podgorice prepričava se ko je šta rekao, ko je koga pobedio, pregazio, i ko je bio pametniji, elokventniji...

Srbin od glave do pete

"Opasan je Milo, 30 godina je on u politici, prepreden kao lisica, ali ni ovaj naš se nije dao", kaže mi danas na Trgu nezavisnosti Podgoričanin koji se već u sledećoj rečenici deklarisao i nacionalno kao – Srbin od glave do pete.

Kaže, duel je odgledao od prvog do poslednjeg sekunda, navijao, strepeo, na kraju, veli, i nije loše ispalo.

"Vidi se da je ovaj naš pošten čoek", kaže.

Drugi Podgoričanin nije pogledao ni sekund duela, gnevno veli, i to – zbog revolta!

"Prema kome?"

"Iz revolta prema Mandiću! Trideset godina sam ja kao Srbin iz Crne Gore za Mandića, gutao suzavac, ćerali su nas ovudije, gazili, tukli, porodica trpjela, ni jedno od đece nisam mogao zaposliti, sve to idući za Mandićem, a on se sad izvinjava Đukanoviću! Što pobogu?", pita me sagovornik.

"Nisam čuo, kad se Mandić izvinjavao Đukanoviću?", velim mu.

"Pa, dovoljno je bilo ono što je reka da je bilo teških riječi, da su pale teške riječi, da je bilo ovako, onako, a šta je to nego izvinjenje Đukanoviću? Što da mu se izvinjava posle svega što smo u ovo 30 godina prošli? Ne treba to tako nego drugačije", objašnjava mi.

Najviše ga je, nastavlja priču, pogodilo ono što se dešavalo posle 30. avgusta 2020. godine.

"Mi glasali, uveče vele pobijedili naši, nadali se promenama, kad ono sve suprotno. Totalno su nas izneverili. Ne mogu da sastave vladu, Dritan sa tri poslanika uzrupirao sve živo... Nas je ovde malo, mi znamo sve", veli mi.

Vladimir Pavićević, politikolog iz Podgorice za RT Balkan potvrđuje da je "sva Crna Gora u četvrtak uveče gledala TV duel Đukanovića i Mandića".

"Mislim da je opšti utisak da se Đukanović sve vreme branio, da je bio u defanzivnoj poziciji, i da su bile česte situacije kada nije uspevao da odbrani svoju poziciju", kaže Pavićević.

Po njemu, Mandić je u TV debati bio ubedljiv, "insistirao je i na ideji pomirenja, ali i na tome da neki računi treba da dođu na naplatu".

"Mandić je insistirao da je vladavina prava vrhunsko načelo koje će u slučaju da on bude izabran za predsednika biti osnaženo i striktno poštovano", kaže Pavićević.

Naš sagovornik misli da je posle ovog TV duela jasno da Mandić i Đukanović idu u drugi krug izbora i da Andrija Mandić ima velike šanse da bude izabran za novog predsednika Crne Gore.

Na ulicama Podgorice utisci su dana, razumljivo, različiti.

"Jesi li vidio kako mu je Mandić skresa pravo u brk da i Milo, i njegov brat i sestra,  važe za porodicu koja je sklona korupciji, da imaju milione evra", kaže mi danas Podgoričanin koga sam zatekao na klupi, na Trgu nezavisnosti, očigledno zadovoljan onim što je u TV debati čuo od Mandića.

"Milo je doktor političkih nauka, sve će ih ponovo žedne preko vode, ja ti jemac", kaže mi drugi sagovornik.

"Đukanovića je odavno trebalo postaviti za doživotnog predsednika, i onako će nastaviti da vlada. Ovako samo gubimo vreme, živce i pare na organizovanju izbora, bolje je te pare dati sirotinji", sarkastičan je treći.

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević primećuje za RT Balkan da je u TV duelu "Milo Đukanović bio uobičajeno elokventan, što je jedna od retkih pozitivnih karakteristika njegovog političkog delovanja, koju je stekao iskustvom".

"Međutim, ta elokvencija mu tokom duela nije pomogla da bude tokom čitavog toka emisije, što bi se reklo, "u defanzivi" naspram njegovog sagovornika. Tome je sigurno doprinela činjenica da nije mogao pronaći dovoljan broj argumenata za odbranu svojih stavova, imajući u vidu uglavnom negativne rezultate za društvo koje je tokom tridesetogodišnje autokratije napravio", kaže Vukićević.

S druge strane, rekao bih da je Mandić, nastavlja Vukićević, osim što je "takođe bio elokventan, demonstrirao ubedljivost i analitičnost u svojoj argumentaciji tokom TV duela".

"On je, taksativno, naveo gotovo sve loše i kriminalne stvari koje je Đukanović tokom svoje strahovlade naneo crnogorskom društvu, pominjao korupcionaške afere vezane za njega i njegovu porodicu i sva ostala diktatorska nepočinstva. Sa svim tim stvarima crnogorska javnost je najvećim delom i do sada bila upoznata, ali je ovo bila jedinstvena prilika da neko, pred televizijskim kamerama, sve to odlazećem diktatoru "saspe u lice". Svojim nastupom Mandić je, na neki način, i ućutkao sve one kritičare TV duela koji su izražavali sumnje da će on biti "namešten" i da će odražavati "prijateljsku atmosferu" u osvit nekog budućeg, navodnog "savezništva DPS -a sa DF -om". Mišljenja sam da su sve te priče nakon emisije "pale u vodu", makar u očima nezavisnih posmatrača", kaže Vukićević.

Naš sagovornik misli da sam TV duel "može u izvesnoj meri da utiče na orjentaciju birača pre nedeljnih izbora, imajući u vidu da je Mandić u emisiji ubedljivo nadmašio suparnika".

"Međutim, treba svakako sačekati rezultate izbora u prvom krugu, kako bi se napravile odgovarajuće procene što se tiče drugog. Po mom mišljenju, Đukanović će na kraju izgubiti", uveren je Vukićević.

Rat na mrežama

Već danima, a posebno od sinoć i na društvenim mrežama u Crnoj Gori traje pravi mali rat oko toga ko je koga pobedio u TV duelu, ko je potučen do nogu, a ko će sigurno u drugi krug. Iznose se različite teorije, prednjače one ko će za koga glasati, ko kome pozajmiti glasove, ko u drugom krugu ima, a ko nema nikakve šanse protiv Mila.

U trci za predsednika Crne Gore na ovim izborima je sedam kandidata. Uz aktuelnog predsednika Mila Đukanovića kandidati su i Andrija Mandić koga je predložio DF, Aleksa Bečić je kandidat Demokrata, Jakov Milatović pokreta "Evropa sad", Goran Danilović "Ujedinjene Crne Gore", Draginja Vuksanović Stanković SDP-a, a na listi je i influenser Jovan Radulović.

 Na biračkom spisku su 542.154 birača, za oko 2.000 više nego na parlamentarnim izborima 2020. Najviše birača je u Podgorici, 143.608, u Baru – 39.869, u Beranama – 23.409, na Cetinju – 13.372, u Herceg Novom – 25.462, u Nikšiću – 57.326, Pljevljima 24.542.

 

image
VV inauguration
banner