Srbija i Balkan

Mandić: Da nastavimo šta smo započeli; Đukanović: Verujem u svoju superiornost i pobedu

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je nakon glasanja poručio da će voditi "snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", dok je aktuelni crnogorski predsednik Milo Đukanović ponovio da "ne planira da izgubi izbore" i da nije neprijatelj Srbije
Mandić: Da nastavimo šta smo započeli; Đukanović: Verujem u svoju superiornost i pobedu© Зоран Шапоњић

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru imamo obavezu da nastavimo tamo gde smo stali 30. avgusta 2020. godine. U tom kontekstu sam i vodio kampanju, posle te velike pobede, posle pobeda na lokalnom nivou gde je parlamentarna većina preuzela gotovo sve opštine u Crnoj gori ostalo je još ovo jedno važno mesto".

Ovo je danas u Podgorici izjavio predsednički kandidat DF-a Andrija Mandić pošto je glasao na biračkom mestu u OŠ "Branko Bošković" u naselju Zagorič.

 Mandić je ponovio da će voditi "snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i politiku koja će podsticati ekonomski razvoj Crne Gore".

"Raskidamo sa dosadašnjom praksom u Crnoj Gori, isterujemo organizovani kriminal i korupciju a uspostavljamo, kao u vreme stare Crne Gore državu koja će poštovati ljude koji vredno rade, koja otvara krila za svakog svog sina da ima dobar posao da ima platu od koje može da živi i da Crna Gora ne bude tesna ni jednoj zajednici. U Crnoj Gori biće ravnopravni i Crnogorci i Srbi i Bošnjaci i Albanci i Hrvati, biće ravnopravan svaki građanin koji bude tražio sud da bi tražio pravdu", rekao je Mandić.

Đukanović: Ne planiram da izgubim izbore

 Akutelni predsednik Crne Gore i predsednički kandidat DPS Milo Đukanović glasao je danas u 12 sati u OŠ "Savo Pejanović" u centru Podgorice.

Đukanović je posle glasanja izjavio da ne "planira da izgubi izbore", i da mu je svejedno ko će mu biti protivkandidat u drugom izbornom krugi koji je sasvim izvestan. 

 "Nadam se da ćemo u transparentnom, slobodnom izražavanju volje potvrditi demokratsku zrelost crnogorskog društva. Tokom prethodnih dve i po decenije prošli kroz mnogo izbornih procesa, uključujuči referendumski, i bilo  je primetno da je nivo demokratske kulture i demokratske odgovornosti iz jednog u drugi proces bio na višem nivou", rekao je Đukanović.

 On je dodao da veruje "da će građani Crne Gore i ovoga puta odlučiti pametno u korist svoju i u korist svoje države".

"Malo sam prehlađen, ništa strašno. Verujem da ćemo proći u drugi krug, prosto takva je ponuda na političkoj sceni, mnogo je kandidata, ne verujem da je realno govoriti da se ovo može završiti bez drugog kruga. Iskreno, ne preferiram nikog, znam da svi imaju isti naboj, a to je kako poraziti sadašnjeg predsednika. Ko god bude u drugom krugu siguran sam da ćemo imati jedan korektan duel i siguran sam u svoju superiornost. Ne bojim se nikog", rekao je Đukanović.

Po njegovim rečima "Crna Gora je, nažalost u poslednje dve i po godine u ozbiljnoj, svestranoj krizi i Crnoj Gori treba oporavak, povratak u stanje normalnosti u kome je bila posle obnove nezavisnosti".

"Dobra je vest da posle ovih izbora, u junu imamo vanredne parlamentarne izbore, mogli bi u ovoj sezoni zaokružiti čitav izborni posao, i mogla bi Crna Gora dobiti posle tih izbora jednu kompetentnu, nacionalno odgovornu, reformsku vladu. Ovo je odlična šansa, druge šanse u demokratskom društvu nema", rekao je Đukanović.

On je doda da će Crna Gora posle ovih izbora ili nastaviti "da se generacijski sapliće po balkanskim bespućima ili će konačno, "kao što svi želimo", naći svoje prirodno mesto u evropskoj porodici naroda.

Đukanović je govorio i odnosima sa Srbijom i rekao da je njegova želja da Crna Gora ima najbolje odnose sa svim susedima, počevši od Srbije.

"Verujem da da sam svojim delovanjem to i dokazao. Političko iskustvo me uči da primetim određene deformitete, u ovom slučaju ponavljanje političkih deformiteta koji ne prete samo Crnoj Gori nego stabilnosti regiona. Mislim da je vododelnica na balkanskoj političkoj sceni između politike koja smatra da i na Balkanu može da živi multietnička demokratija i da možemo da živimo kao Evropa i nacionalista koji u to ne veruju. Nacionalisti veruju da treba korigovati granice, da se treba udruživati u svoje nacionalne i verske svetove. Ja u tu budućnost ne verujem. Ja nisam neprijatelj ni Srbije ni bilo koga pojedinačno u Srbiji, samo što smatram svojom odgovornošću da žilavo branim svoj pristup verujući da je to najbolji pristup za državu koju predstavljam", rekao je Đukanvić.

image