Srbija i Balkan

Ambasador Hil: Srbija je izabrala evropsku budućnost

Za tu odluku je bilo potrebno mudrosti, integriteta i hrabrosti, naveo je američki ambasador u Srbiji komentarišući jučerašnje razgovore u Ohridu
Ambasador Hil: Srbija je izabrala evropsku budućnost© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Najvažniji ishod sastanka u Ohridu je to što je Srbija izabrala evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne, ocenio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Američki diplomata prokomentarisao je jučerašnje razgovore Beograda i Prištine održane u Ohridu pod pokroviteljstvom EU.

On je dodao da je za tu odluku bilo potrebno mudrosti, integriteta i hrabrosti.

"Mnogo posla ostaje da se uradi i SAD će biti uz vas na svakom koraku tog puta", napisao je Hil na svom Tviter nalogu.

Portparolka NATO Oana Lungesku izjavila je danas da NATO pozdravlja dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u dijalogu uz podršku EU na putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Pozivamo obojicu da brzo i u potpunosti sprovedu ono što je dogovoreno", napisala je Lungesku na Tviteru.
Prema njenim rečima, NATO je posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i kroz NATO-KFOR.

"NATO pozdravlja dogovor predsednika RS i Aljbina Kurtija u dijalogu uz podršku EU na putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Pozivamo obojicu da brzo i u potpunosti sprovedu ono što je dogovoreno. Posvećeni smo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uključujući i kroz NATO-KFOR", navela je portparolka NATO.

Dogovor pozdravio i predsednik Albanije

Predsednik Albanije Bajram Begaj pohvalio je dogovor Beograda i Prištine koji je postignut u Ohridu i istakao uverenje da će to doprineti miru u regionu, prenosi Reporteri.

Begaj je zahvalio EU na posredovanju i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci dijalogu.

"Pozdravljam uspeh Severne Makedonije u javnom sporazumu između Kosova i Srbije i posvećenost sprovođenju osnovnog sporazuma i relevantnog aneksa. Ovaj sporazum je još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost regiona u Evropskoj uniji. Uveren sam da će ga garanti sporazuma učiniti da bude obavezan i primenljiv za obe strane. Zahvaljujem se Evropskoj uniji na posredovanju i Sjedinjenim Američkim Državama na snažnoj podršci" izjavio je Begaj.

Vladimir Bilčik: Veliki korak ka normalizaciji odnosa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da dogovorene korake implementacije evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine moraju u potpunosti sprovesti obe strane, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

On je napisao na Tviteru da je sastanak u Ohridu bio veliki korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i poručio da svi u regionu zaslužuju evropsku budućnost.

"Sastanak u Ohridu bio je veliki korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dogovoreni koraci implementacije moraju u potpunosti sprovesti obe strane, uključujući i samoupravu srpske zajednice na Kosovu. Svi u regionu zaslužuju evropski budućnost", poručio je Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

image