Srbija i Balkan

RT Balkan analiza dogovora u Ohridu: Zapad ima novu taktiku za Srbiju

Pošto je Zapad shvatio da očekujemo da se Albanci upetljaju oko uspostavljanja Zajednice srpskih opština, pa da zato dovedemo u pitanje sam Sporazum, oni sada insistiraju na formulaciji koja isključuje mogućnost da se bilo koja odredba Sporazuma naknadno dovede u pitanje
RT Balkan analiza dogovora u Ohridu: Zapad ima novu taktiku za Srbiju© Танјуг/Председништво Србије/Димитрије Голл

Nekoliko dana je prošlo od maratonskih pregovora Beograda i Prištine u Ohridu, a u javnosti se i dalje nagađa šta su tačno dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti uz posredovanje Evropske unije.

Jedni tvrde da je Srbija uspela da odnese veliku pobedu, dok drugi smatraju da je u pitanju "kapitulacija".

Analitičar Branko Pavlović za RT Balkan iznosi detaljnu analizu razgovora poslednjeg u nizu u dijalogu Beograda i Prištine.

U odredbi Aneksa koji je sastavni deo Sporazuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi se da se "Kosovo" i Srbija u "potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i predloga Aneksa i ispuniti sve obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, ekspeditivno i u dobroj veri".

Pavlović ocenjuje da je ova odredba direktno motivisana kao protivmera taktici koju primenjuje Srbija.

"Pošto je Zapad shvatio da mi očekujemo da se Albanci upetljaju u svojim političkim odnosima oko uspostavljanja Zajednice srpskih opština, pa da zato dovedemo u pitanje sam Sporazum, oni sada u ovom tekstu insistiraju na formulaciji koja isključuje mogućnost da se bilo koja odredba Sporazuma naknadno dovede u pitanje", ističe naš sagovornik.

Pavlović naglašava da je sada položaj Srbije pogoršan, i drži se činjenice da Aneks nije potpisan ni parafiran.

Naš sagovornik ocenjuje da Srbija zato mora da preduzme korake na osnovu te, nove taktike Zapada, u osnovi Sjedinjenih Država, čije poteze operativno sprovodi Evropska unija, tako što će se izjasniti o svakom članu predloga Sporazuma pojedinačno.

Prema Pavlovićevim rečima, odredba koja nalaže stranama da hitno usvoje Deklaraciju o nestalim osobama, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredstvo EU, za Srbiju je dobra.

Kada je u pitanju osnivanje Zajednice srpskih opština, kaže, Aneks ne govori da će ona biti formirana na osnovu ranije postignutih sporazuma.

"Radi primene člana 7 predloga Sporazuma, 'Kosovo' odmah pokreće pregovore u okviru dijaloga uz posredstvo EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na 'Kosovu', u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdila EU", stoji u Aneksu.

"Jasno se kaže da se o ovome 'pokreću pregovori', a samo se konceptualno daje okvir budućeg sadržaja 'u skladu sa (...) prethodnim sporazumima'. Time se otvara veliko polje za različita tumačenja. Dakle, tvrdnja kako je u Ohridu prihvaćen stav Srbije nije tačna, ali jeste tačno da je sada ova formulacija bliža poziciji Srbije u pogledu ZSO nego što je to bilo ranije", kaže Pavlović.

U jednoj od odredbi naglašeno je da su strane saglasne da u roku od 30 dana formiraju Zajednički odbor za praćenje, kojim će predsedavati EU. Dalje se navodi da će "sprovođenje svih odredbi biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za nadzor", a Pavlović kaže da je u pitanju tehnička odredba koja služi ubrzanju procesa.

Kada je u pitanju najavljena donatorska konferencija EU u sklopu koje bi bio obezbeđen investicioni i finansijski paket pomoći za "Kosovo" i Srbiju, Pavlović navodi da je "jasno rečeno da za Beograd nema nikakvih para od EU u skladu sa članom 9 predloga, ako ne prizna da je tzv. Kosovo država u istom kapacitetu kao i Srbija".

Upozorava i na zamku koja se krije u odredbi u kojoj se napominje da se "Beograd i Priština slažu da će svi članovi predloga Sporazuma biti primenjivani nezavisno jedan od drugog".

"Ova formulacija isključuje mogućnost da Srbija odbija rad na nekom elementu sporovođenja Aneksa ili predloga Sporazuma zato što tzv. Kosovo nije realizovalo nešto drugo. Opet je to rezultat pročitane taktike Srbije od strane Zapada, da mi očekujemo da će sve 'stajati' dok se ne reši pitanje ZSO. Ova odredba služi tome da Srbija bude pod pritiskom i ako nije rešeno pitanje ZSO", rekao je Pavlović.

Navodi da je odredba loša i u užem smislu jer, ako jedna odredba može da se primenjuje nezavisno od bilo koje druge, onda u nastavku mora biti predviđeno, a nije, da Srbija zadržava pravo da odustane od svega ako dogovoreno ne bude sporovedeno u celini - po principu da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno (i sprovedeno).

Pavlović kaže da po Srbiju može biti i loše to što u Aneksu piše da "redosled stavova ne prejudicira redosled njihovog sprovođenja", jer to pojačava štetan smisao prethodne odredbe po njene interese.

"'Kosovo' i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana" - dosledno je sprovedena taktika blokiranja taktike Srbije čiji je glavni uslov osnivanje ZSO (na koju se čeka gotovo deset godina), nakon čega može da se dogovara o svemu ostalom.

Aneksom je predviđeno da se svi razgovori povezani sa implementacijom predloga Sporazuma odvijaju u okviru dijaloga pod okriljem EU, što je, ocenjuje naš sagovornik, samo još jedna štetna odredba za interese Srbije.

"Dijalog se odvija pod okriljem UN, a samo je ustupljen EU, ali sa konačnim sudom SB UN. Ovako se EU daju ovlašćenja nezavisno od UN i rezolucije 1244."

Još jedna stavka koja je veoma opasna za Beograd je da "'Kosovo' i Srbija prihvataju da svako nepoštovanje sopstvenih obaveza iz predloga Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga može imati direktne negativne posledice na procese njihovog pristupanja Evropskoj uniji i na finansijsku pomoć koju dobijaju od EU".

"Ova odredba potpuno odvaja ustupke na koje je Srbija eventualno spremna od ustupaka na koje je eventualno spremno tzv. Kosovo. To može dovesti do toga da se od Srbije zahteva sve odmah, a da pritisak na tzv. Kosovo bude sasvim drugačiji", napominje Pavlović.

image
VV inauguration
banner