Srbija i Balkan

Održan pomen žrtvama prvog ustaškog logora "Danica" u NDH

"Danica" je bila prvi sabirni logor u NDH, osnovan 15. aprila 1941. i trajao je do septembra 1942. godine. Smešten je na prostoru zatvorene istoimene fabrike hemijskih proizvoda

Srpska pravoslavna crkvena opština Koprivnica i Veliki Poganac, u saradnji sa Većem srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i Većem srpske nacionalne manjine Grada Koprivnice, održali su molitveni pomen-parastos za Srbe i žrtve drugih nacionalnosti stradale u ustaškom logoru "Danica" tokom Drugog svetskog rata.

Osim srpskih odbornika, prisustvovali su predstavnici koprivničkih gradskih i županijskih vlasti, lokalnih antifašističkih udruženja i potomci žrtava.

Obeležavanje je juče počelo zajedničkom prigodnom molitvom velikopoganačkog paroha Branislava Todorovića i koprivničkog paroha Radovana Dimitrića, a nastavilo se razgledanjem novouređenog spomen-doma u kome se nalazi stalna postavka pod nazivom "Od Danice do Jasenovca".

Tom prilikom ispred Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije govor su održali zamenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž (nezavisna), i zamenik župana Ratimir Ljubić (HDZ), dok se u ime VSNM-a Koprivničko-križevačke županije svima obratio potpredsednik Gojko Leban.

Oni su naglasili značaj održavanja istorijskog sećanja na ustaški zločin iz Drugog svetskog rata.

"Danica" je bila prvi sabirni logor u NDH, osnovan 15. aprila 1941. i trajao je do septembra 1942. godine. Smešten je na prostoru zatvorene istoimene fabrike hemijskih proizvoda.

Kroz logor je prošlo oko 5.600 zatočenika, a postoji poimenični popis 4.348 logoraša. Najviše je bilo logoraša srpske nacionalnosti, njih sveukupno 2.830 pa 812 Jevreja, 504 Hrvata, 125 Roma, 30 Muslimana ili Bošnjaka, 15 Crnogoraca i žrtava drugih nacionalnosti.

Procene su da je u logoru stradalo između 200 i 300 logoraša. Za ova zlodela su odgovarali gotovo svi koji su bili članovi ustaške logorske uprave – izuzev Stjepana Pižeta.

Jedan od glavnih ratnih zločinaca među njima, Martin Nemec 1947. javno je obešen na tadašnjim ruševinama logora, piše portal hrvatskog nedeljnika "Novosti".

image