Kultura

Tribina o Diani Budisavljević: Humanitarka koja je spasavala decu iz logora NDH

Na tribinama u Beogradu i Novom Sadu govoriće i Živko Zelenbrz (Ivančević), koji je kao dete bio spasen iz logora, a zatim dat na usvajanje hrvatskoj porodici
Tribina o Diani Budisavljević: Humanitarka koja je spasavala decu iz logora NDHGetty © Photo by Stipe Majic/Anadolu Agency/Getty Images

Na tribinama "Javno svedočenje: Susret s prošlošću – Diana Budisavljević" Muzej žrtava genocida ekskluzivno će izložiti original spisak dela dece koje je humanitarka austrijskog porekla spasla tokom Drugog svetskog rata iz ustaških logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Originalni spisak, za koji se verovalo da je uništen, pronađen je maja prošle godine i na njemu se nalaze imena oko 5.800 dece iz Zavoda za gluvonemu decu u Zagrebu iz 1942. godine, ali i podaci o njihovom identitetu – kada su rođena, čija su, te koja imena su dobijala u hrvatskim porodicama po usvajanju.

Tribinski program zakazan je za utorak, 13. februara, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu u 19 sati, i za sredu, 14. februara, u Novom Sadu, u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" u 18 sati.

Na tribinama će govoriti autorka istoimene knjige "Diana Budisavljević" dr Nataša Mataušić, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske dr Vladan Vukliš, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i Živko Zelenbrz (Ivančević), koji je kao dete bio spasen iz logora, a zatim dat na usvajanje hrvatskoj porodici.

Akcija supruge uglednog zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, rođene Obekser (1891–1978), po svom obimu, broju učesnika i broju spasene dece, jedna je od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste na području NDH i čitave okupirane Evrope za vreme Drugog svetskog rata.

Program će biti realizovan u saradnji Muzeja žrtava genocida, Fondacije Muzeja žrtava genocida i Narodne biblioteke Srbije, a u okviru bogatog ciklusa manifestacija kojima će širom zemlje biti obeležen nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije. 

image