Srbija i Balkan

Šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji: Vraćanje policajca i sudija u institucije je prioritet

Zabrinjava pitanje poštovanja imovinskih prava u okviru eksproprijacije zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kaže Majkl Davenport, šef Misije OEBS na "Kosovu"
Šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji: Vraćanje policajca i sudija u institucije je prioritetwww.globallookpress.com © Michael Gottschalk/photothek.net

Došlo je do nekog napretka po pitanju poštovanja prava i interesa nevećinskih zajednica od strane kosovskih institucija, ali moramo da podsetimo da ima još posla na preostalim izazovima, izjavio je Majkl Davenport, šef Misije OEBS na "Kosovu".

Komentarišući napade na pripadnike srpske zajednice na KiM, Davenport je u razgovoru za "Juronjuz" istakao da misija prati sve incidente i redovno o tome izveštava članice OEBS-a u Beču.

"Kada dođe do incidenata ovog tipa, sve radimo da dođe do procesuiranja u okviru kosovskog zakonodavstva", naglašava.

Ocenio je da je, nakon odluke da policajci i sudije izađu iz kosovskih institucija, na severu Kosova nastala nova, loša situacija. 

Integracija policije i sudstva je vrlo bitan rezultat dijaloga Prištine i Beograda, naveo je on, dodajući da je jedan od najvećih prioriteta da se policajci i sudije vrate u institucije, "kako bi se nastavio proces integracije predstavnika svih kosovskih zajednica, u ovom kontekstu - kosovskih Srba".

Davenport kaže da zabrinjava pitanje poštovanja imovinskih prava u okviru eksproprijacije zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, i da je pokrenuo to pitanje i iskazao zabrinutost pred vladom tzv. Kosova. 

"Mogu da vam kažem da sam ukazao 'vladi' na važnost davanja zvaničnih informacija o svrsi ovih eksproprijacija i očekujemo da će 'vlada' to učiniti, kao što nalaže zakonodavstvo u ovoj oblasti", rekao je on.

Šef OEBS-a na Kosovu i Metohiji je ocenio da je ZSO bila jedna od najvećih i najbitnijih tema u Ohridu i da je poruka iz Ohrida bila da "ZSO mora da se implementira".

Što se tiče kulturnog nasleđa, podseća da je misija prošle godine objavila opsežan izveštaj o zaštiti kulturnog nasleđa na "Kosovu" i dala potrebne preporuke. 

Osim toga, stav misije je potpuno jasan kada se radi o odluci Ustavnog suda o povraćaju zemljišta manastiru Visoki Dečani. 

"Od 2016. godine kontinuirano smo pozivali na sprovođenje ove odluke Ustavnog suda i želeo bih čak i sada da ponovim apel da se što brže ovo zemljište upiše u katastarske knjige", rekao je Davenport.

image