Srbija i Balkan

Protest u Prištini zbog početka suđenja komandantima tzv. OVK

Demonstranti tvrde da su optuženi u Hagu nevini i da je "rat OVK bio čist rat za slobodu"
Protest u Prištini zbog početka suđenja komandantima tzv. OVK© Танјуг/Дописништво КиМ

Dan uoči početka suđenja bivšim komandantima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u Prištini su se okupili demonstranti na "maršu za pravdu".

Okupljeni su nosili transparente tzv. OVK i uzvikivali parole podrške optuženima.

Demonstranti tvrde da su optuženi u Hagu nevini i da je "rat OVK bio čist rat za slobodu".

Tači, Seljimi, Veselji i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti za vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, kada je kidnapovano i nezakonito pritvoreno najmanje 407, a ubijeno najmanje 100 ljudi.

Nedavno su prvi put javno objavljena imena 102 žrtve za koje se terete lideri tzv. OVK.

S druge strane, kako navode iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na KiM, na njihovom spisku ima više od 1.000 imena od čega se gotovo 600 i dalje vodi kao nestalo.

Među imenima žrtava OVK nalaze se i Kostići. Tragedija ove porodice je dobro poznata, čak 15 Kostića je kidnapovano i ubijeno 1998. godine od strane OVK. Olgica Božanić, rođena Kostić, ispred Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji kaže da porodice traže samo dve stvari - istinu i pravdu.

"Sve naše porodice, otkako se desila tragedija da su ostali bez svojih članova koje su oteli pripadnici OVK, traže istinu pre svega. To nam je prioritet, a onda pravda. Sada je došao trenutak nekog novoosnovanog suda, a mi smo kao udruženje sarađivali sa svim sudovima i tužilaštvima u prethodnom periodu. Sada su podigli novu optužnicu protiv čelnika OVK i ostalih. Očekujemo da tužioci i sudije budu nepristrasni, da se donese pravda za naše žrtve, jer proteklih godina na žalost za naše žrtve niko nije osuđen. Bili su vođeni procesi pred bivšim međunarodnim tribunalom, ali tada je postojalo vremensko ograničenje do dolaska Kfora, a nažalost imamo najveći broj prijavljenih slučajeva nakon dolaska međunarodnih snaga i za tu vrstu zločina prvi put je podignuta optužnica kao i za period 1998. godine", kaže Olgica za Kosovo onlajn.

Božanić se nada da će ovoga puta, Specijalni sud u Hagu za razliku od prethodnih tribunala zvati i svedoke srpskih stradanja.

"Ja nisam svedok očevidac, moja majka koja ima 85 godina, davala je izjave kada je tužilac bio Klint Vilijamson. Nakon izveštaja Dika Martija prikupljane su izjave od porodica. Nadam se da će njenu izjavu da koriste, ona da bude prisutna da potvrđuje da su joj sinove oteli i da se zločin dogodio. Prvi Hag je nije pozvao da svedoči, nijednog našeg svedoka nisu zvali tokom procesa", naglasila je.

Otkriva da se plaši samo još jedne stvari, a to je da ne objave neki snimak likvidacije, "kako su ih zlostavljali, kako je brat za bratom jaukao, otac za sinom i sin za ocem".

"Ovo drugo sam sve preživela, ali ne znam kako bih to podnela. Kako bi to moj mozak, organizam podneo. Neka samo one koji su naređivali i koji su učestvovali u zločinima stigne pravde, dok su živi neka ih prate njihovi jauci i krici za pomoć", navodi Olgica.

image