Srbija i Balkan

Bivši direktor policije tzv. Kosova: Imidž policije ozbiljno narušen saopštenjima

Objavljivanje različitih saopštenja o slučaju ranjavanja Srbina Milana Jovanovića ozbiljno je naštetilo "imidžu" kosovske policije, naveo je bivši direktor Rašit Ćaljaj. Kao da je to, a ne upucavanje čoveka, problem
Bivši direktor policije tzv. Kosova: Imidž policije ozbiljno narušen saopštenjimaGetty © Ferdi Liman

Bivši direktor policije tzv. Kosova Rašit Ćaljaj izjavio je da je objavljivanje dva različita saopštenja policije u slučaju ranjavanja Milana Jovanovića, ozbiljno narušilo imidž policije i "Kosova", prenosi "Kosovo onlajn".

Policija je juče ujutru saopštila da njeni pripadnici nisu učestovali u tom incidentu, da bi nekoliko sati kasnije saopštila da su četiri policijska službenika suspendovana, jedan zbog sumnje da je pucao u Jovanovića, a ostala trojica da nisu prijavila taj slučaj.

Ćaljaj je za "Ekspres" rekao da to što policijski službenici nisu prijavili slučaj u pokušaju da to sakriju, vodi na stranputicu Generalnu direkciju Kosovske policije.

"Objavljivanje saopštenja Kosovske policije, prvo da nije bilo pucnja, odnosno da ona nije umešana u taj incident, a onda se ispostavilo drugačije, ozbiljno je naštetilo policiji i 'državi', i na međunarodnoj areni", naveo je Ćaljaj.

Prema njegovim rečima, velika je greška što je takvo saopštenje prvobitno izdato, zato što bi policija trebalo da ima sve informacije. Saopštenje je, kaže, moglo da bude pažljivije napisano, dok se ne utvrde sve činjenice.

"Shvatio sam da policajci koji su suspendovani i uhapšeni nisu otkrili slučaj, pa su pokušali da ga sakriju i na neki način su doveli u zabludu čak i upravu policije. Kako god, ovo saopštenje koje je objavila policija ozbiljno šteti imidžu 'Kosova'. Svi koraci koje kosovska policija preduzima su u redu, ali je prva izjava trebalo da bude diskretnija. Nije neophodno da bezbednosna institucija izda saopštenje, pa da to demantuje, dok za ostale korake mislim da su u skladu sa zakonima", rekao je Ćaljaj.

image