Srbija i Balkan

Zapad traži ukidanje UNMIK-a: I da Zijade sedi sama sa šoferom - to je garancija da je KiM Srbija

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu odavno je oslabljena, a RT Balkan istražuje zašto je njeno prisustvo, čak i u tako razvlašćenom obliku važno za Srbiju
Zapad traži ukidanje UNMIK-a: I da Zijade sedi sama sa šoferom - to je garancija da je KiM Srbija© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIČ/ nr

Biti ili ne biti - pitanje je budućnosti UNMIK-a koje je juče otvoreno na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj su ukidanje ove misije zatražili Amerika, Japan, Britanija, Albanija, Francuska i Nemačka, dok su se za ostanak predstavnika UN založili Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Brazil.

"Smatramo da je ova misija odavno ispunila svoj mandat", ustvrdio je američki diplomata, dok je ministarka spoljnih poslova takozvanog Kosova Donika Gervala Švarc optužila UNMIK "da je postao faktor destabilizacije u regionu", navodeći da "agresiju zaustavlja samo prisustvo snaga SAD i NATO".

Čemu to služi, a uz to i ne radi

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović za RT Balkan podseća da je UNMIK stvoren u trenutku kada su UN preuzele starateljstvo nad našom južnom pokrajinom, koje bi trebalo da traje dok se to pitanje ne reši konačno u dogovoru sa Srbijom.

"On je bio zadužen da bdi nad izvršavanjem svih odredaba Rezolucije 1244. Sve one su podjednako značajne, nisu poređanje po hijerarhiji, a Rezolucija je obavezujuća za sve. Od svih tih članova, ispunjeni su samo oni koji odgovaraju albanskoj strani, dok su oni koji idu u korist Srbima pušteni niz vodu", podseća Jovanović, inače i nekadašnji ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama.

Bez obzira što su UN vrhovni pravni u politički činilac na Kosmetu, NATO se, kako primećuje naš sagovornik, nametnuo kao "vrhunski gospodar".

UNMIK nije sam sebe opravdao, već se, kaže, neutralisao i učinio sebe sporednim kako bi dao prostora i vremena NATO-u i Euleksu da "suvereno vladaju tom teritorijom".

"Praktično se povukao. Tako u izveštaju koji šalje Ujedinjenim nacijama, o fizičkom i drugom nasilju albanske vlasti nad tamošnjim Srbima piše kao o incidentima. Upotrebljava neutralne izraze, i ne imenuje da su to direktne povrede ljudskih prava i onemogućavanje osnovnih bezbednosnih uslova", dodaje bivši ministar spoljnih poslova.

Koliko je Zapad od samog početka misije pokušavao da istu dezavuiše, kako kaže naš sagovornik, govori i činjenica i da je, kada je na Kosmetu postavljen Bernar Kušner, uprkos obavezi da se konsultuje sa Sekretarijatom UN i od njega dobija instrukcije, zapravo dobio javnu opomenu od Holbruka (tadašnjeg ambasadora Amerike u UN) da se na te instrukcije ne osvrće previše već da radi onako kako su se dogovorili.

"UNMIK je neutralisan onog trenutka kada je to pitanje izmešteno iz UN u EU i kada je ona poslala svoj Euleks, UNMIK se pretvorio u posmatrača", pojašnjava Jovanović.

Kome smeta jak UNMIK?

Diplomata Zoran Milivojević podseća da su Britanci ukidanje UNMIK-a tražili već nekoliko puta, a Amerikanci to uvek podržavali. Novina je oglašavanje Japana, "ali pošto je on u krugu američke priče ni to nije iznenađenje".

"Sve je to u funkciji nastojanja da se potvrdi kosovska 'državnost',  ali i da se izbegne da se o statusu KiM uopšte i razgovara na Savetu bezbednosti. Reč je o nastojanju da se Rezolucija 1244 praktično ostavi bez snage, jer ako bi nestalo UNMIK-a, nestalo bi i Rezolucije. UNMIK je rezultat Rezolucije i potvrda da je Kosovo protektorat UN, i da je u nadležnosti SB UN", ističe naš sagovornik podvlačeći da bi, ako bi se ta misija razvlastila, to značilo da Rezolucija 1244 više nije na snazi.

Jovanović, međutim, ne misli tako. 

"Ukidanje prisustva UNMIK-a sa Kosova i Metohije ne bi značilo i ukidanje Rezolucije, jer nju je doneo Savet bezbednosti, a ne UNMIK. Tako da je Savet bezbednosti obavezan da o njoj vodi računa", kaže bivši ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama.

Dok je nama UNMIK-a...

Jovanović, međutim priznaje da bi povlačenje UNMIK-a značilo slabljenje ove Rezolucije, budući da je misija i poslata da bi nadzirala njeno izvršavanje ne bi li se što pre uspostavio mir i pravičan poredak, a politički proces razvio dok se ne donese konačan rezultat.

"Trebalo bi da insistiramo da UNMIK ostane na Kosovu i Metohiji, čak i ovakav kakav je. A naročito da se vrati svojim prvobitnim zadacima", uveren je on.

Za Milivojevića, povlačenje ove misije uopšte i "ne može da prođe".

"Nije ta inicijativa nova, a i nema šanse za uspeh. Rezolucija 1244 je obavezujuća i o bilo kakvoj promeni statusa Kosova i Metohije može se razgovarati samo na njenom, i nivou Saveta bezbednosti. To se dakle, može menjati samo uz punu saglasnost svih pet zemalja članica SB", ističe diplomata.

I Milivojević, kao i Jovanović misli da je UNMIK daleko od toga što bi trebalo da mu bude funkcija na terenu.

"To vidimo i po izveštaju u kome nema ključnih stvari, koje obeležavaju stanje na terenu, ne govori se o ponašanju prištinskih vlasti, represiji nad srpskim narodom, a da ne pričam o izborima koji nemaju veze sa životom, demokratijom i vladavinom prava. U tom smislu UNMIK ne vrši svoj mandat onako kako bi trebalo", jasan je sagovornik RT Balkana.

Kakav nam je, takav nam je, bolji nemamo.

Bez obzira na to što je UNMIK postepeno razvlašćivan, i što je smanjen broj članova ove misije, najvažnije je, kaže Milivojević - da "on postoji".

"I neka je UNMIK jedna osoba i neka tamo samo Zijade (šefica misije Karolina) sedi sa šoferom, to je ključna stvar. Jer u političkom smislu, ova misija je garancija da je Kosovo i Metohija entitet pod protektoratom UN koji je u sastavu države Srbije", zaključuje naš sagovornik.

image