Srbija i Balkan

Prosvetari sutra ne drže časove, traže da se nasilju stane na put

Više prosvetnih sindikata najavilo da će u petak obustaviti rad u školama u Srbiji, zbog tragedije koja se dogodila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu: Zaposleni će biti na svojim radnim mestima, ali neće izvoditi nastavu
Prosvetari sutra ne drže časove, traže da se nasilju stane na put© FOTO TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ

Više prosvetnih sindikata najavilo je da će u petak obustaviti nastavu u školama u Srbiji, zbog tragedije koja se dogodila juče u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Kako su naveli, zaposleni će tog dana biti na svojim radnim mestima, ali neće izvoditi nastavu. Obustavu rada su najavili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti Srbije, kao i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS).

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković kaže za RT Balkan da ovaj sindikat ima članove u više od 600 škola i da će se sve pridružiti, ali da je obrazovnim ustanovama ostavljena mogućnost da prihvate decu koju nema ko da čuva i da sa njima eventualno održe neke radionice.

"Ne mešamo se školama u organizaciju, one bi to trebalo da urade na najbolji način, da se deca zbrinu, ali moramo da skrenemo pažnju na nasilje i poručimo da ono mora da prestane", napominje Brajković.

On ističe da je jučerašnja tragedija pokazala da nije dovoljno samo da se menjaju zakoni u prosveti, već da je problem mnogo dublji i da "treba menjati ceo sistem pogrešnih vrednosti koje su nam nametnute".

"To više nije problem samo Ministarstva prosvete, već zajednica mora nešto da preduzme. Pozivamo državne organe, kao i celo društvo da stanu na put svim oblicima nasilja u društvu. Počnimo tako što ćemo zabraniti promociju svih oblika nasilja kroz medije i rijaliti emisije u kojima se najviše promoviše nasilje, a što sve utiče na decu", napominje Brajković.

On kaže da je obustava nastave pokušaj da se na neki način skrene pažnja javnosti i da se stane na put nasilju. Napominje da bi trebalo da se pojača obezbeđenje u školama i da se uvede kontrola unošenja oružja. 

"Štrajk se organizuje kako bi se skrenula pažnja da svim zaposlenima u prosveti treba da bude obezbeđeno poštovanje dostojanstva na radu, kao i rad na radnom mestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu u skladu sa Ustavom i Zakonom", kaže Brajković.

Prosveta je zanemela

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da je "prosveta zanemela", zbog dešavanja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda K. K. pucao u vršnjake i ubio osam učenika i radnika obezbeđenja, a ranio sedam osoba. U saopštenju se navodi da će zaposleni u školama, koji su članovi tog sindikata, obustaviti rad u petak, 5. maja.

"Pozivamo vas da razumete da tog dana škole neće raditi. Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole. Sve što činimo i što ćemo činiti je u najboljoj nameri da učinimo škole bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve naše dece", navodi se u saopštenju.

Gradski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" takođe je doneo odluku o potpunoj obustavi rada.

"Pozivamo sve zaposlene da u školama u petak, 5. maja, potpunom obustavom rada, podele tugu i bol sa porodicama nastradalih u tragičnom događaju i ujedno svi zajedno ukažemo na nezavidan položaj prosvete u Srbiji", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Srđan Slović.

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici sindikata naveo da je odluka o obustavi rada doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer "zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje". Oni zahtevaju i hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića.

"Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere, kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali", piše u saopštenju.

Navode da se u prosveti godinama štedi na kvalitetu i da mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja. Dodaju da su posledice "katastrofalne, a da su sada postale očigledne i najširoj javnosti".

image