Srbija i Balkan

Timovi psihologa u školama pogođenim zločinima

Na osnovu stručne procene, timovi psihologa i psihijatara zakazali su dodatne razgovore s pojedinim đacima i njihovim roditeljima u Beogradu, Smederevu i Mladenovcu
Timovi psihologa u školama pogođenim zločinima© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Među 18 nevinih žrtava dva majska masakra trinaestoro dece je školskog uzrasta – deset osnovaca i troje srednjoškolaca. Zato je u OŠ "Vladislav Ribnikar" i na više lokacija na području Smedereva i Mladenovca, u škole čiji su đaci izgubili život ili su povređeni u pucnjavama, upućena stručna psihološka podrška za učenike, njihove roditelje i prosvetne radnike.

Osim u "Ribnikar", stručna psihološka podrška upućena je i u baletsku i muzičku školu koje su pohađali tragično nastradali učenici, objasnili su "Politici" iz Ministarstva prosvete.

Nakon pogibije učenika Tekstilno-tehnološke i poljoprivredne škole "Despot Đurađ" u Smederevu, Tehničke škole u istom gradu i OŠ "Vožd Karađorđe" u Vodnju, kao i ranjavanja učenika smederevske Medicinsko-farmaceutske škole "Sveta Petka" i Ekonomsko-trgovinske škole, u ove ustanove upućen je tim nadležne Školske uprave Požarevac.

Svima kojima je pomoć potrebna na raspolaganju su i u stručnjaci iz smederevske Opšte bolnice "Sveti Luka", koja je otvorila i dve telefonske linije za psihološku podršku, i Klinike za neurologiju u psihijatriju za decu i omladinu.

"Tim psihologa i psihijatara obavio je grupne i individualne razgovore sa učenicima odeljenja iz kojih su učenici koji su izgubili život ili su povređeni u pucnjavi u Malom Orašju, kao i sa članovima timova za krizne intervencije i sa zaposlenima u školama", kažu nadležni.

Kako navode, na osnovu stručne procene, timovi psihologa i psihijatara zakazali su dodatne razgovore sa pojedinim đacima i njihovim roditeljima.

Iz Ministarstva prosvete su rekli i da se nastava u školi u Duboni odvija neposredno, kako je odlučeno nakon sastanka s roditeljima, učenicima i prosvetnim savetnicima.

Takođe, održan je sastanak glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića s predsednikom Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar", na kojem se govorilo o načinu postupanja tužilaštva i preduzetim radnjama u krivičnom postupku koji se vodi protiv oca maloletnog ubice K. K. Dogovoreno je i da se ovakvi sastanci održavaju periodično kako bi Savet roditelja bio iz prve ruke informisan o koracima u postupku.

image