Srbija i Balkan

Albanci u petak uzurpiraju sever KiM: Polaganje zakletve za gradonačelnika Severne Mitrovice

Priština saopštila da će organizovati polaganje zakletve novih gradonačelnika srpskih opština izabranih na "izborima" u kontejnerima koje su Srbi bojkotovali
Albanci u petak uzurpiraju sever KiM: Polaganje zakletve za gradonačelnika Severne MitroviceGetty © Chris McGrath / Staff

Ministar uprave i lokalne samouprave takozvanog Kosova Eljbert Krasnići kaže da će polaganje zakletve novoizabranih gradonačelnika biti organizovano u sve četiri opštine na severu KiM, navodeći da su ga iz Skupštine opštine Severna Mitrovica obavestili da će polaganje zakletve novog gradonačelnika u toj opštini biti u petak, prenosi "Reporteri".

"Mandat gradonačelnicima i odbornicima opština ne ističe, predviđeni su zakonski rokovi za polaganje zakletve koji počinje od formiranja Skupštine i traje 30 dana. Pojedinačno smo se dogovorili sa svakom opštinom da organizujemo polaganje zakletve predsednika opštine i tamo gde postoji potreba za konstituisanjem Skupštine", rekao je on, a prenosi "Kosovo onlajn".

Skupština opštine Severna Mitrovica je uputila prištinskom ministarstvu informaciju da će u petak biti održana sednica na kojoj će biti organizovano polaganje zakletve gradonačelnika koji su izabrani na "izborima" koje su Srbi bojkotovali i na koje je izašlo samo tri posto birača.

Most preko Ibra

Krasnići, je posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucijama i gradonačelnicima opština rekao da je odluka o otvaranju mosta preko reke Ibar "trenutno na obradi".

"Odluka je doneta u Skupštini opštine Severna Mitrovica, trenutno je na obradi u našem ministarstvu. Kad bude završena ocena zakonitosti akta, uputićemo je drugim instancama", naveo je Krasnići.

Odluka albanskih odbornika u SO Severna Mitrovica o otvaranju glavnog mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i za saobraćaj motornih vozila dodatno je uznemirila Srbe u ovom gradu, koji već duže vreme trpe nasilje Prištine.

image
VV inauguration
banner