Srbija i Balkan

"Svesni smo da može da dođe do eskalacije": Zakazano polaganje zakletve Atića u Severnoj Mitrovici

Za sutra u 11 sati zakazano je polaganje zakletve nelegitimno izabranog gradonačelnika Severne Mitrovice
"Svesni smo da može da dođe do eskalacije": Zakazano polaganje zakletve Atića u Severnoj Mitrovici© Antonio Ahel/ATAImages

Kosovske vlasti ozbiljne su u nameri da svoje nelegitimno izabrane predstavnike na nedavno održanim lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije postave na funkcije.

Imajući u vidu kako su izbori održani, u kontejnerima pokraj puta, te da je izlaznost bila na nivou statističke greške, postavlja se pitanje kako će novi predsednik opštine stupiti na dužnost.

Uprkos lošoj izlaznosti, koja dovodi u pitanje legitimitet novog rukovodstva, Zapad je rekao da rezultate glasanja svakako priznaje.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin rekao je da su pripreme za polaganje zakletve Atića u poslednjoj fazi, dok su iz takozvane kosovske policije naveli da su spremni da inauguracija prođe bez incindenata, prenosi Gazeta ekspres.

"Završavamo izvršenje zadatka za inauguraciju predsednika Erdena Atića, a danas ćemo imati konsultacije sa predsednikom za finalizaciju i svečani sastanak koji će se održati 19. maja u 11 časova. Svesni smo da može doći do eskalacije, ali smo spremni", rekao je Ugljanin.

Tim povodom govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji teška i napeta, posebno na severu, uoči polaganja zakletve novih gradonačelnika.

Zamenik direktora Uprave policije Severna Mitrovica Veton Eljšani istakao je da je Kosovska policija spremna da deluje, ukoliko dođe do problema.

"Što se tiče bezbednosti, policija je u potpunosti spremna da inauguracija prođe bez problema. Situacija je za sada mirna, ali krhka. Videćemo kako će se stvari odvijati u narednim danima, u kakvoj god situaciji da budemo, policija je spremna", rekao je Eljšani.

Potpredsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Skender Sadiku naveo je da postoji kordinacija sa organima reda i Kforom.

image
VV inauguration
banner