Srbija i Balkan

Grujičić: Mladić koji je ranjen u pucnjavi u Mladenovcu u teškom stanju

Ministarka je rekla da je prošle nedelje u jednom danu četvoro dece hospitalizovano, dvoje sa idejom da se ubiju, a dvoje sa idejom da nekoga ubiju
Grujičić: Mladić koji je ranjen u pucnjavi u Mladenovcu u teškom stanju© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da su nastavnica i devojčica, ranjene u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar", koje su bile na lečenju u UKCS stabilno, a da je dečak koji je prebačen na Institut za majku i dete svestan, komunikativan i pokreće levu ruku, dok je pacijent iz pucnjave u okolini Mladenovca koji je bio u KBC "Dragiša Mišović" i dalje u teškom stanju. 

Ona je kazala da je momak koji je iz Mladenovca prevezen u KBC "Dragiša Mišović" trenutno na intenzivnoj nezi, i da je u najtežem stanju, a da su ostali stabilno.

"Dečak ranjen u pucnjavi u školi je prebačen na Institut za majku i dete i odvikava se od respiratora, svestan je, komunikativan, pokreće levu ruku, ali postoje oštećena i još je rano govoriti o bilo čemu, jer je prošlo samo dve nedelje. Momak ranjen u Mladenovcu je na intezivnoj nezi i on je u najtežem stanju. Ostali su stabilni. Trenutno je jedan momak otišao na snimanje, pa ide na hirurgiju, a na intenzivnoj ostaje samo jedan, koji pokazuje poboljšanje, mada je rano davati prognoze", izjavila je Grujičić.

Ministarka je poručila je da je potrebno bar još dva-tri mesec, kako bi se sagledale posledice, a da je pred svim pacijentima dugotrajan oporavak.

Ona je, govoreći o posledicama po mentalno zdravlje dece rekla da je prošle nedelje u jednom danu četvoro dece hospitalizovano, dvoje sa idejom da se ubiju, a dvoje sa idejom da nekoga ubiju.

Grujičić je zbog toga apelovala na medije da prikazuju više motivacionog sadržaja, poput uspeha sportista i đaka, kako bi na taj način lepe stvari deci bile dostupne putem medija.

Kada je reč o kupovini proteze za ruku devojci povređenoj u pucnjavi u okolini Mladenovca, ministarka je poručila da će država pokriti troškove ukoliko se pokaže da joj je ta proteza neophodna.

"Još je rano govoriti da li je ona kandidat za to, ako jeste kandidat to će joj biti obezbeđeno. Kada rana zaraste proceniće se da li joj je proteza potrebna ili ne", poručila je ona.

image