Srbija i Balkan

Jakov Milatović položio zakletvu: Pomirena Crna Gora je jedina prava (VIDEO)

Kao predsednik predstavljaću svakog od nas da tamo gde su nas delili nađemo slogu, jer je pomirena Crna Gora jedina prava Crna Gora, rekao je Jakov Milatović nakon polaganja zakletve
Jakov Milatović položio zakletvu: Pomirena Crna Gora je jedina prava (VIDEO)© R.R./ATAImages

Jakov Milatović danas je, pred poslanicima u crnogorskom parlamentu položio zakletvu i zvanično stupio na dužnost predsednika države.

"Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgovorno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu. Osećam posebnu čast i ponos što danas, polaganjem zakletve pred poslanicima, preuzimam dužnost predsednika Crne Gore. Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju volim. Da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovde, na najlepšem parčetu zemlje, protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena, na večitoj raskrsnici između istoka i zapada, severa i juga. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva", naveo je Milatović nakon polaganja zakletve.

Napomenuo je da aktuelni trenutak ima karakter istorijskog.

"Smena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokratije budi optimizam da ćemo u narednom periodu s puno više zajedništva rešavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore. Posao koji nas očekuje neće biti kratkoročan i lak. Eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jedankih šansi zahtevaće punu posvećenost. Podele bivaju izazivane veštački, često s namerom da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva", kaže Milatović.

Novi predsednik Crne Gore poručio je da će biti istinski predsednik svih građana i da će predstaviti svakog od njih u naporima da "tamo gde su ih delili sada iznađu slogu".

"Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Umesto da iznova vodimo bitke koje su završene, vreme je da izađemo i da se okupimo oko ljubavi prema Crnoj Gori i želje za boljim životom i uređenom zemljom. Kao predsednik predstavljaću svakog od nas da tamo gde su nas delili nađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", kaže Milatović.

Milatović je istakao da će biti "kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru", i da je izgradnja demokratskih institucija zadatak svih.

"Sistem kreiran po meri jedne partije nije izdržao izazove nakon smene vlasti. Nadam se da smo iz toga izveli pouke koje će nam omogućiti da izgradimo jake institucije. Pravni sistem takođe zahteva unapređenje. Ne treba da jurimo većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već da tražimo konsenzus u iznalaženju boljih rešenja. Jedino tako će Crna Gora biti na dobitku. U okviru svojih ovlašćenja spreman sam da budem generator sveopšteg dijaloga potrebnog za postizanje konsenzusa za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja našeg evropskog puta", dodaje Milatović i ističe da je "jedini put do uređene pravne države i evropskog standarda života put evropskih integracija".

Navodi da će, kao predsednik države doprinositi unapređenju dobrosusedskih odnosa, a da je "približavanje Evropskoj uniji najbolji lek protiv reafirmacije destruktivnih politika".

"Berlinski proces za nas ostaje glavni most između Zapadnog Balkana i Brisela. Mišljenja sam da i sve postojeće, ali i nove regionalne ekonomske inicijative koje imaju za cilj tesniju saranju mogu imati dodatnu vrednost ukoliko ih postavimo u funkciju članstva u EU kao krajnjeg cilja", dodao je Milatović.

Kaže da će Crna Gora nastaviti "odlučno da korača ka ispunjenju svojih glavnih spoljnopolitičkih i strateških opredeljenja.

Poručuje da je Crna Gora odlučna članica NATO-a i da će ostati pri svojim obavezama u ovom savezu i snažan partner NATO-u.

Istakao je da je "pravda možda spora, ali je u Crnoj Gori barem postala dostupna".

"Neophodno je da iskreno i bezrezervno nastavimo sa ispunjavanjem preduslova za EU. Jedna od važnijih stavki je borba protiv korupcije i kriminala, koraci koje smo preduzeli u poslednjih par godina, po prvi put daju nadu da pred našom pravdom nema više nedodirljivih", napominje Milatović.

Dodao je da "Poltika mira i stabilnosti treba da bude temelj bilateralnih odnosa Crne Gore i zemalja regiona. "Vaše prisustvo (predsednika iz regiona) najbolja je poruka dobrosusedskih odnosa. U ime Crne Gore, hvala vam na tome".

"Građane neću deliti na one koji su mi dali glas na izborima i na one koji su tog dana drugačije mislili. Od prvog dana razmišljaću kako će izgledati poslednji dan mog mandata. Kad budem sabirao dela koja ću ostaviti za sobom, najveće će biti demokratska, bogata i evropska Crna Gora. Zaklinjući se danas, dajem zavet da ću predano raditi za boljitak Crne Gore i kao prvi među jednakima stajati čvrsto na braniku njenog ustavno-pravnog poretka. Živela Crna Gora", poručio je Milatović.

Đurović: Zakletva nije samo reč 

Predsednica parlamenta Danijela Đurović otvorila je sednicu, koja je počela intoniranjem himne Crne Gore.

"Iako zakletvu čine reči, ona nije samo reč. Reč je bila i treba da ostane tvrđa od kamena, i od ovog našeg crnogorskog. Zakletva je nešto više i uzvišenije o svih reči. Očekujem da javno izgovorena i protokolarno data reč svakog zvaničnika ima i težinu i odgovornost. Tu odgovornost imamo posebno mi, donosioci odlulka", navela je Đurović.

Đurović je kazala da bogata tradicija parlamentarnizma daje pravo Crnoj Gori da se pohvali mnogim postignućima, ali da su pred njom obaveze ubrzanja evropskog puta, očuvanja stabilnosti...

"U svim ovim procesima očekujemo kvalitetan doprinos novizabranog predsednika, od kog očekujemo da radi na ujedinjenju građana i da dostojno predstavlja Crnu Goru", rekla je Đurović.

Vučić Čestitao Milatoviću

"Srbija je, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona. Predsedniku Jakovu Milatoviću poželeo sam da sa mnogo truda i energije, za koju znam da će mu biti potrebna, obavlja ovu časnu i odgovornu dužnost, uveren da ćemo zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore", piše na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije.

Papa Franja čestitao Milatoviću početak mandata

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja čestitao je početak mandata novoizbranom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

"Ekscelencijo, sa zadovoljstvom Vam izražavam najsrdačnije čestitke povodom početka Vašega mandata predsednika Crne Gore, obećavajući istovremeno moje molitve da Vam Bog podari mudrost u Vašem služenju za opšte dobro te zazivam na Vas i na ovaj ljubljeni narod obilje milosti od Gospodina", navodi se u čestitki.

Oko 200 zvanica na svečanosti

Oko 200 zvanica diplomatskog kora, domaćih i međunarodnih zvaničnika prisutno je na svečanosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i većina predsednika država zemalja regiona, specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije i Nemačke, kao i premijer Bugarske Galab Donev.

Na inauguraciju Jakova Milatovića stigao je i dosadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijer Dritan Abazović.

Došli su i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsednik Albanije Bajram Begaj, predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.

Prisustvuju i specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije i Nemačke za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Pobedio na izborima sa gotovo 60 odsto glasova

Jakov Milatović, novi predsednik Crne Gore, koji je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Mila Đukanovića, pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, a u žižu političke javnosti došao je ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj.

Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Milatović je zajedno sa tadašnjim kolegom, bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem, osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine.

Na lokalnim izborima u Crnoj Gori oktobra prošle godine PES je osvojio najveću podršku u Podgorici i najavio formiranje vlasti sa strankama pobednicama parlamentarnih izbora u avgustu 2020, a Milatović je bio viđen za gradonačelnika glavnog grada.

PES je Milatovića kandidovao za predsednika Crne Gore nakon što je Državna izborna komisija odbacila kandidaturu njegovog partijskog kolege Spajića i u prvom izbornom krugu je osvojio 28,9 odsto glasova, čime se plasirao za drugi krug. Milatovića su u drugom krugu podržale stranke Demokratskog fronta, Demokrate Crne Gore, GP Ura, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora.

Prema podacima Državne izborne komisije, Jakov Milatović je u drugom krugu izbora osvojio 58,88 odsto, odnosno 221.592 glasa, a Milo Đukanović 41,12 odsto, odnosno 154.769 glasova.

Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu, bio je deo tima za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope, a potom analizom zemalja Zapadnog Balkana. 

image
VV inauguration
banner