Srbija i Balkan

Licemerje Eskobara: Tvrdi da se Rusija meša u izbore u Crnoj Gori, a on bira ko će ući u vladu

Dok optužuje Rusiju da se meša u parlamentarne izbore, izaslanik Vašingtona ne krije da se meša u sastavljanje vlade
Licemerje Eskobara: Tvrdi da se Rusija meša u izbore u Crnoj Gori, a on bira ko će ući u vladuGetty © Anna Moneymaker

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da postoji opasnost od mešanja Rusije u parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji su zakazani za 11. jun, dok sa druge strane otvoreno određuje ko sme da uđe u novu vladu, a ko ne sme.

Opasnost od mešanja Rusije "oduvek postojala čak i na izborima u SAD", tvrdi Eskobar koji je u Podgoricu došao zbog inauguracije novog predsednika Jakova Milatovića.

"Budite uvereni da će pokušati da iskoriste sve razlike i sve ustaljene metode - botove i dezinformacije u pokušajima da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zato, da, brinem oko izbora ne samo u Crnoj Gori već i u regionu", rekao je Eskobar.

Nakon ovakve optužbe na račun Rusije, Eskobar je iskoristio priliku da se podvuče pod kožu crnogorskim biračima, rečima da su napravili pravi izbor na predsedničkim izborima.

Dodaje da je ubeđen da glasači prilikom odabira vlade, "umeju da identifikuju dezinformacije i da donose odluke, koje su u skladu sa njihovim vrednostima i težnjama".

"Kad god su građani morali da prave izbore, oni su birali jedini stvarni put koji je pred Crnom Gorom - evroatlantske integracije", dodao je Eskobar.

Dok optužuje Rusiju da se meša u parlamentarne izbore, izaslanik Vašingtona ne krije da se meša u sastavljanje vlade. Kako je naveo, svi koji drže Crnu Goru na njenom evropskom kursu mogu očekivati podršku SAD.

Prema njegovim rečima SAD su izričite da one ne biraju vlade svojih NATO saveznika, ali da imaju svoja "očekivanja".

"Kao što znate, svi koji drže Crnu Goru na njenom evropskom kursu, svako ko ostaje posvećen obavezama Crne Gore iz NATO članstva i ko je saveznik u borbi protiv korupcije može očekivati podršku SAD", kaže Eskobar.

Eskobar se čak toliko meša u unutrašnju politiku Crne Gore, da političare savetuje da ostave svoje usko-partijske interese po strani i da se fokusiraju na teme koje su bitne građanima, poput ekonomije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Upitan da li je kod njih video napredak u tom smeru, Eskobar je odgovorio da se strateška vizija, koju je u svom inauguracionom govoru predočio Milatović u potpunosti u skladu sa tim vrednostima.

"I u tom pogledu vidim mnogo napretka", rekao je Eskobar.

Đukanović izveo Crnu Goru na veoma dobar put

O bivšem predsedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću koji je bio na vlasti čak 30 godina, Eskobar ima samo reči hvale.  Kako kaže, Đukanović je izveo Crnu Goru na veoma dobar put kroz državnu nezavisnost kroz NATO članstvo i kroz afirmaciju članstva države u EU.

"Mislim da je ono što smo videli nastavak prakse da Crna Gora bira ljude koji žele da idu ka Evropi. I mi (SAD) želimo da vam pomognemo u tome", poručio je Eskobar.

Na pitanje da li je primetio napredak u ulozi Crne Gore na međunarodnoj političkoj sceni, Eskobar je odgovorio potvrdno.

"Da, u potpunosti. Čak je i pre obnove nezavisnosti, Crna Gora počinjala da bude pouzdan partner transatlantskoj zajednici. A sada, kao NATO članica, niste nam samo prijatelj niti samo partner, vi ste i naš saveznik", kazao je Eskobar.

On je dodao da se u tom kontekstu, Crna Gora zaista dobro pokazala.

Eskobar je ocenio da je Crna Gora izašla iz institucionalne krize u kojoj je bila u decembru prošle godine.

"Štaviše, Crna Gora je, u svakoj prilici, napravila pravi izbor. Ono što sam video u decembru bilo je na nivou pesimizma bez presedana. A vaš sadašnji nivo je optimističan i mi delimo taj optimizam”, poručio je Eskobar.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, rekao je da na tu inicijativu gleda kao na priliku za Crnu Goru i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je ponovio da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje približavaju države regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih.

"Drugim rečima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga", kazao je Eskobar.

To, kako je dodao, ne znači da SAD manje podržavaju Berlinski proces ili zajedničko regionalno tržište.

"Dok god se zalažu za iste stvari, nema razloga da ih ne podržavamo. I ako dve, tri, četiri ili pet država odluče individualno da idu ka nekim od tih prioriteta iz Berlinskog procesa, zašto bismo ih zaustavljali ako žele da se unapred pripreme? To je u redu, ali to mora da bude u skladu sa Berlinskim procesom", smatra Eskobar.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine do kraja leta?

On je kazao da je dijalog Beograda i Prištine predstavlja istorijski razvoj odnosa Srbije i Prištine.

Kako je Eskobar rekao, dogovor o normalizaciji odnosa pod evropskim uslovima koji stvara miran, stabilan i predvidljiv odnos između "dve neprijateljski nastrojene susedne države" je ogromno postignuće.

"Bilo je potrebno mnogo političke hrabrosti i od predsednika Vučića i od premijera Kurtija da se stigne do tog dogovora", dodao je Eskobar.

On je rekao da je to pravno obavezujući sporazum.

"Potpredsednik Evropske komisije Borelj je kazao da je sporazum legalan i pravno obavezujuć. I oba su lidera to potvrdila. Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo", kazao je Eskobar.

On je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da veruje da oba lidera mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci.

"Kod Srbije, postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karti i još neke stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu Srpskih Opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza", kazao je Eskobar.

On je rekao da SAD žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće.

"Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja leta", naveo je Eskobar.

image