Srbija i Balkan

Određen pritvor devojčici koja je nožem napala dve osobe u školi "Ruđer Bošković"

Devojčica se sumnjiči za krivično delo ubistvo u pokušaju
Određen pritvor devojčici koja je nožem napala dve osobe u školi "Ruđer Bošković"© Танјуг/Тара Радовановић

Devojčici (15) koja je 4. maja u školi "Ruđer Bošković" nožem nanela telesne povrede jednom vršnjaku i profesorki (45), određen je pritvor, saznaje Tanjug.

Ona je juče izašla iz psihijatrijske ustanove u kojoj je bila smeštena, nakon čega je privedena kod sudije za maloletnike u Višem sudu u Beogradu.

Pritvor joj je određen zbog okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Devojčica se sumnjiči za krivično delo ubistvo u pokušaju. Ona je, kako navodi Tanjug, i ranije imala psihičke probleme, a pre par meseci je izbačena iz pomenute škole.

Dečak i nastavnica zadobili su lakše telesne povrede i oboje su odmah hospitalizovani u odgovarajuće ustanove.

Vršnjačko nasilje u OŠ "Pavle Savić", direktor preduzeo neophodne mere

Na društvenim mrežama pojavio se snimak vršnjačkog nasilja u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, a direktor škole Milan Krstić potvrdio je danas za Tanjug da je preuzeo sve mere nakon što se pojavio snimak.

On je rekao da je o događaju obavešten juče i da je odmah pokrenuta adekvatna procedura. Krstić je rekao da je reč o učenicama istog odeljenja šestog razreda.

Kako objašnjava, na snimku se vidi kako jedna devojčica gura drugu na hodniku škole i niz stepenice, a da sve to snima treća devojčica.

Umesto, kako objašnjava direktor, da treća devojčica bude "glas razuma" i spreči svađu i guranje, ona je sve to snimala.

Na pitanje zašto je snimala ceo slučaj, umesto da pomogne, nije umela da odgovori, dodaje Krstić.

On navodi da su odmah pozvan razredni starešina i roditelji devojčice koja je žrtva nasilja, ali i one koja je napala drugaricu, kao i devojčice koja je sve to snimala.

Ističe da su sa njima obavljeni razgovori u prisustvu stručne službe i razrednog starešine. Krstić dodaje da je za sutra zakazan sastanak Tima za borbu protiv nasilja i da će biti donete određene mere i kazne.

Naglasio je da će škola organizovati vanredne časove na kojima će se raditi na edukaciji učenika o nasilju, sa akcentom na vršnjačko nasilje. Slučaj je u proceduri i biće i pojačanog vaspitnog rada.

Napominje da su pre ovog slučaja u školi, zajedno sa savetom roditelja imali ideju da se potpuno zabrani upotreba mobilnih telefona u školi. Sada, dodaje Krstić, to je dodatno opravdano, jer snimanje nasilja podstiče da se i drugi ponašaju slično.

image