Srbija i Balkan

Haški sud ne želi da komentariše teror nad Radovanom Karadžićem

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije želeo da komentariše činjenicu da su prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ugrožena ljudska prava
Haški sud ne želi da komentariše teror nad Radovanom Karadžićemwww.globallookpress.com © imago stock&people, via www.imag/www.imago-images.de

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije želeo da komentariše činjenicu da su prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ugrožena ljudska prava u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

"Hvala vam za vaše pitanje. Mehanizam nema komentar", kratak je dogovor koji je Srna dobila i iz ove pravosudne institucije, koja je nasledila Haški tribunal, a na pitanje da li će iskoristiti svoj autoritet i zatražiti da budu poštovana Karadžićeva ljudska prava.

Prethodno je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio od predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santane da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mere da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem koji izdržava kaznu doživotnog zatvora.

Advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavio je za Srnu da je došlo do strahovitih narušavanja Karadžićevih osnovnih ljudskih i zatvorskih prava u Velikoj Britaniji, i poručio da će, ukoliko mu se išta desi, za to direktno biti odgovorna britanska vlada.

Srpski intelektualci pisali Guterešu

Stodvadeset intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputilo je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih Nacija Antoniju Guterešu, u kome tvrde da je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izložen torturi u britanskom zatvoru.

U pismu se zahteva da se Karadžiću u najkraćem roku promeni mesto služenja kazne zbog narušenih ljudskih i zatvorskih prava, ali i zbog opasnosti da se sadašnji tretman ne odrazi na njegovo zdravlje i ne dovede Karadžićev život u opasnost.

Prvi predsednik Republike Srpske nema pravo na susrete sa porodicom i svojim pravnim timom. Nema mogućnost da koristi računar, da mu porodica uplati novac za hranu ili telefon, nalazi se u potpunoj izolaciji i izložen je psihičkom maltretiranju u zatvoru.

Iz kratkog Karadžićevog poziva porodici, kako se navodi u pismu, saznalo se da je izložen i psihičkom maltretiranju zatvorskih službenika, kao i ponižavanju svake vrste, on ne uzima hranu i vrlo je moguće da je otpočeo štrajk glađu.

Porodica ga još uvek nije posetila zbog komplikovane procedure dobijanja viza, prevoza i ogromnih troškova za svega dva sata posete mesečno, stoji u pismu Guterešu.

U Apelu srpskih intelektualaca navode se sve akcije pravosudnih vlasti u Britaniji kojima se ignorišu međunarodni standardi i konvencije kada je u pitanju tretman zatvorenika.

"Zahtevamo da Karadžić bude iščupan iz ruku Velike Britanije, da na osnovu Mandelinog zakona služi zatvorsku kaznu na najbližoj mogućoj tački svojoj zemlji i da odnos prema njemu bude u najmanju ruku dostojanstven i pošten", kaže jedan od potpisnika apela, istoričar Miloš Ković.

Tekst sa zahtevima potpisnika upućen je ambasadama zapadnih zemalja, EU i SAD u Beogradu, a poslat je i na adrese Rusije, Kine, Indije, Indonezije, Egipta, Libije, Alžira, Gane, Brazila, Argentine, Kube, Palestine i Izraela.

image