Srbija i Balkan

Vučić u Beču: Ponosan sam što smo doprineli dodatnoj stabilnosti u Evropi, Srbija ima dovoljno gasa

U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu
Vučić u Beču: Ponosan sam što smo doprineli dodatnoj stabilnosti u Evropi, Srbija ima dovoljno gasa© Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Beču gde je održan trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je zadovoljan onim o čemu su razgovarali i sproveli u delo.

"Zadovoljan sam što smo dobrim delom sproveli u delo ono o čemu smo razgovarali. Mi smo spremni da nastavimo da radimo i dalje, posebno na granici sa Severnom Makedonijom", naglasio je predsednik.

"Verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom. Verujem da ćemo svi zajedno pronaći način da promenimo trendove. Ponosan što smo doprineli nekoj vrsti dodatne stabilnosti Evrope. Važno je što Austrija, Mađarska i Srbija potpisuju trilateralni memorandum, ali iskoristio sam priliku da govorimo i o drugim važnim temama", istakao je Vučić.

Što se tiče KiM, Vučić je naglasio da je rekao šta su stavovi Srbije, ali da zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi i odnosa između Beograda i Prištine, da ne želi da domaćine i druge goste dovodi u neprijatnu poziciju.

Što se pitanja gasa tiče, predsednik kaže da je Srbija uz pomoć mađarskih prijatelja uspela da reši to pitanje.

"Imamo 588 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Uz redovan dotok gasa, ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema, bez obzira što se očekuje povećanje cena, to će biti minimalno ili povećanja neće ni biti", poručio je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban zahvalio se predsedniku Vučiću za saradnju koju su imali.

"Mi štitimo Evropu od migracionog pritiska, bez Srbije i Mađarske, bi Austrija, Nemačka imale stotine hiljada (imigranata) više nego danas. Hvala kancelaru za saradnju", rekao je u svom obraćanju premijer Mađarske.

"Imamo sukob, imamo južnu granicu naše zemlje, to je migrantska ruta. Štitimo sve od iregularnih migracija. Kada ne bismo ispunjavali svoje obaveze bili bi svi u velikoj brizi. Niko ne sme da stupi na teritoriju Mađarske pre nego što se obavi postupak o azilu, bez toga nije moguće", dodao je Orban.

Kako je rekao, ako je (odgovor) pozitivan mogu da dođu, to bi trebalo druge države da čine, ali ne rade.

"U Briselu je doneta odluka o kvotama, ali one znače pomoć za Italiju, ali problem za Austriju", naglasio je.

Dodao je da ta zemlja neće zameniti efikasan sistem koji ima za neefikasan sistem Brisela.

"Naći ćemo politička i pravna rešenja da to sprečimo. Kako će se vršiti interpretacija odlučićemo, ali mi se ne branimo samo od migranata, već i od Brisela", rekao je Orban.

"Naše zemlje su pogođene iregularnim migracijama. Austrija je zajedno sa Mađarskom i Srbijom uspela da zakoči ovaj trend koji postoji", istakao je kancelar Austrije Karl Nehamer.

"Zahvaljujem se policijskim službama u Srbiji i Mađarskoj. Imamo policijsku saradnju i imamo efikasne rezultate. Organizovani kriminal zarađuje ogromna sredstva. Ne smemo prekinuti ovu saradnju već da je dalje razvijamo. Mi smo rekli da smo saveznici koji se bore protiv iregularnih migranata, a to je borba i protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi", dodao je.

Kako je naglasio, 700 krijumčara ljudi, koji ostvaruju biznis na nesreći ljudi je uhapšeno.

"Imamo policijsku saradnju imamo i efikasne potvrde za ove rezultate", naglasio je Nehamer.

"Sa Karlom Nehamerom i Viktorom Orbanom razmatramo danas u Beču sva bitna bezbednosna pitanja od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa. Srbija je dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner, što ostaje i u budućnosti, spremna da preuzme deo tereta i efikasno obavi svoj deo posla", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu.

"Naravno, razgovaraćemo i o EU putu Srbije, energetskoj bezbednosti i jačanju saradnje na svim poljima. U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni", dodao je u postu.

image