Srbija i Balkan

Novi zaključci EU: Srbija nedovoljno posvećena evrointegracijama, uvesti sankcije Rusiji

Zvanični Beograd odoleva pritiscima Zapada da uvede sankcije
Novi zaključci EU: Srbija nedovoljno posvećena evrointegracijama, uvesti sankcije Rusijiwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Evropska unija zamera Srbiji "što ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskim integracijama", pa će od nje zahtevati da uvede sankcije Rusiji, piše u nacrtu zaključaka spremnih za decembarski samit, prenosi Tanjug.

Brisel očekuje od Srbije da ispuni obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i uskladi se sa restriktivnim merama Rusiji, kako pokazala posvećenost evropskim integracijama.

"Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. U kontekstu ruske 'agresije' na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti", navodi se u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid.

Analizirajući ovaj dokument, "Novosti" pišu da napori Srbije da ostane neutralna nisu ostali nezapaženi, ali Savet EU ne želi neutralnost, već jasnu osudu Rusije.

"Savet se osvrnuo i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN, usvojenim kao odgovor na 'rusku agresiju', ali i upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije", prenose "Novosti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini govori da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, te da će u ovom sukobu ostati neutralna.

Podsetimo, pre samo dva dana iz Nemačke je stigao ultimatum na adresu Srbije, u kojem neimenovani nemački zvaničnik jasno stavlja do znanja Srbiji da će morati da bira između EU i Rusije.

Srbija mora da odluči da li želi da postane članica Evropske unije ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom, Nemačka je poručila Beogradu u utorak, otkriva "Rojters".

"Potreba za donošenjem odluke postaje sve hitnija, s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je neimenovani predstavnik nemačke vlade.

Ovakva pretnja iz Berlina došla je samo dva dana pre najavljenog samita zemalja Zapadnog Balkana u nemačkoj prestonici, u okviru formata Berlinski proces.

Srbija i Rusija potpisale su sporazum o diplomatskoj saradnji u septembru, na marginama samita Generalne skupštine UN u Njujorku. Ovaj sporazum naišao je na negativne reakcije u zapadnim prestonicama, koje smatraju da nije kompatibilan sa ambicijama Srbije da jednog dana postane članica Evropske unije.

image